Kakva je uloga Rusije u novim tenzijama na sjeveru Kosova?

6
Radiosarajevo.ba
Kakva je uloga Rusije u novim tenzijama na sjeveru Kosova?
Foto: RTS / Nebojša Stefanović i Aleksandr Bocan-Harčenko

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas dio pripadnika Vojske Srbije koji se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti po naređenju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog "eskalacije napetosti". Riječ je o snagama Vojske Srbije koje su raspoređene u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj (Sandžak), vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje, prenosi RTS

Zanimljivo je da je srbijanskog ministra pratio ruski ambasador Aleksandr Bocan-Harčenko, inače bivši ambasador Rusije u napoj zemlji, te vojni izaslanik Ruske Federacije Aleksandar Zinčenko.

Moskva je se više nego ranije uključila u dešavanja u ovom dijelu Balkana. Rusija je nešto ranije izrazila veliku zabrinutost zaoštravanjem situacije na sjeveru Kosova i pozvala kosovske vlasti da neodložno povuku policijske snage iz tog dijela.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Inače, mediji na Kosovu su objavili fotografije proruskih aktivista na granici Srbije i Kosova, što otvara pitanje eventualne ruske umiješanosti u posljednje događaje.

"Srbi treba da budu mirni, trudimo se da pronađemo rešenje i uzdržano ponašamo, jer razumemo da jedna varnica može da dovede do eskalacije sukoba koji ne treba nikome", poručio je Stefanović nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje.

Tvrdi da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalaciju, ali kada se pojave srpski helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

"Mi ništa ne kršimo ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, jer je to suverena odluke Republike Srbije", istakao je Stefanović i poručio da "deeskalacija treba da se traži od prištinskih organa koji unose nestabilnost, uznemirenje i tenziju u celom regionu".

Ambasador Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda i koji je usmjeren ka deeskalaciji situacije na Kosovu.

"Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost", rekao je ambasador Rusije.

Bocan-Harčenko je dodao da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbednost formulirao put i niz koraka koji bi riješili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija, takođe, podržava.

Nadalje, on je ukazao na to da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini, i da gomilanje snaga na prijelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

Dodao je i da su na djelu provokacije i prijetnje upućene na terenu Srbima koji žive na Kosovu.

Ambasador Rusije je rekao da u dijalogu sa Beogradom kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, a što može izazvati nove sukobe.

Bocan-Harčenko je ukazao i na to da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije