Ili sporazum ili unija slična SCG

Radiosarajevo.ba
Ili sporazum ili unija slična SCG

Njemački analitičar Franc Lotar Altman založio se za dogovor Kosova i Srbije koji će omogućiti priključenje EU, navodeći da je jedna mogućnost da bude postignut sporazum sličan onom koji su imale Istočna i Zapadna Njemačka, a drugi - formiranje unije.
        
"Razumljivo je da Beograd ima probleme. Ali, mora postojati sporazum, kao što smo mi imali između Zapadne i Istočne Njemačke. Nisu se međusobno priznavale, ali smo se složili da živimo jedni pored drugih i da se ne postavljaju barijere tako da su obje države mogle da budu predstavljene u međunarodnim institucijama, što im je bilo neophodno", istakao je Altman za nedjeljnik ''Novi magazin''.

U bliskoj budućnosti to izgleda nemoguće, ali na kraju nema šanse da samo Srbija uđe u EU, a Kosovo ostane izvan, ili da Srbija unese neriješeno pitanje Kosova u EU, ocijenio je on i dodao da će njemačka kancelarka Angela Merkel poručiti Beogradu da Njemačka i EU neće insistirati na punom priznavanju Kosova u narednih nekoliko godina.
        
Druga mogućnost bi bila da Kosovo i Srbija razmisle o uniji, ali samo na papiru, kao što je to bilo između Srbije i Crne Gore, sa različitim valutama, spoljnom politikom, sistemom carina.
        
"Sve je bilo različito u suštini, ali ipak je to bila unija. Mislim da bi to omogućilo bolju saradnju između Srbije i Kosova i to bi olakšalo uslove za Srbe na sjeveru Kosova", naveo je Altman i dodao da bilo koji od tih sporazuma ne bi značio pravo priznanje Kosova.
        
Altman je odbacio podjelu Kosova kao moguće rješenje, jer "svaka podjela nosi strah da će je pratiti još podjela".
        
"To bi mogli da traže Albanci u južnoj Srbiji, Albanci u Makedoniji ili Milorad Dodik u BiH. To je očigledno i zbog toga je međunarodna zajednica nevoljna prema bilo kakvim podjelama. Ono što bi se moglo desiti jeste veoma specijalan, dalekosežni status za sjever Kosova u okviru sporazuma između Srbije i Kosova", naveo je Altman.

Specijalan status bi obuhvatao široku samoupravu i specijalne veze sa Beogradom, ali to je u principu već bilo u Ahtisarijevom planu, ne na regionalnom nivou, već se odnosilo na opštine.

Možda bi se to moglo izmijeniti u formu regionalnog specijalnog statusa za sjever, zaključio je Altman, nekadašnji direktor balkanskog ogranka njemačkog Instituta za međunarodne odnose i bezbjednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije