Hrvatski sabor u ponedjeljak raspravlja o ćirilici

Radiosarajevo.ba
Hrvatski sabor u ponedjeljak raspravlja o ćirilici

Hrvatski sabor će narednog ponedjeljka raspravljati o prijedlogu Odbora za Ustav da se zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja o dvojezičnosti, piše Tanjug.

Ovo je najavio predsjednik Sabora Josip Leko, ali on nije htio nagađati da li će Sabor i potvrditi stav Odbora.

"Sabor će o prijedlogu odlučiti autonomno, a ne kako kaže predsjednik. Ne znam kakva će biti odluka, ali nadam se da će prihvatiti odluku Odbora", jasan je Leko.

Odbor za Ustav predložio je danas Saboru da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici. Odluka da se takav zaključak predloži Saboru donesena je jednoglasno, iako su članovi tog saborskog tijela iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) tražili da se iz zahtjeva izostavi mišljenje odbora da je pitaje protivustavno.

"Uvjereni smo da je takvo pitanje nedopušteno i kao predlagači ove odluke Saboru vjerujemo da je pitanje neustavno", rekao je predsjednik Odbora Peđa Grbin iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP).

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izrazio je nadu da se priča s referendumom protiv ćirilice privodi kraju i da će Ustavni sud brzo odlučiti.

Vlada Hrvatske saopštila je početkom jula da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje tzv. referenduma protiv ćirlice, pa će sada Sabor odlučiti hoće li od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će raspisati referendum.

Inicijativa Štab za odbranu hrvatskog Vukovara koja okuplja uglavnom udruženja branitelja, predala je Saboru još krajem prošle godine oko 650.000 potpisa za raspisivanje tzv. referenduma protiv ćirilice, odnosno o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva.

Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj i sa Srbima u Vukovaru. Upravo je postavljanje dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bio povod za prikupljanje potpisa za referendum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije