Haag: Rasprava o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova

Radiosarajevo.ba
Haag: Rasprava o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu utorak, 1. decembra počinje rasprava o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

O legalnosti secesije južne pokrajine Srbije Sud će vijećati na osnovu odluke Generalne skupštine UN, koja je većinom glasova u oktobru prošle godine prihvatila inicijativu Srbije da se sud u Haagu izjasni o tom pitanju.

Tokom desetodnevne rasprave pred Sudom u Haagu, 30 prijavljenih država usmeno će izložiti pravnu agrumentaciju u vezi sa pitanjem "da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Privremenih kosovskih institucija u skladu sa međunarodnim pravom" - kako je to formulisala Generalna skupština UN na prijedlog Beograda.

Nakon javne sjednice, 15 sudija proučiće iznijete argumente i većinom glasova donijeti savjetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Mišljenje suda trebalo bi da bude javno saopšteno sredinom naredne godine.

Za javnu raspravu prijavilo se 30 država, uključujući Srbiju i predstavnike vlasti u Prištini, kao i svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, od kojih dvije, Rusija i Kina, nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

Prema utvrđenom dnevnom redu, prvog dana rasprave pravni timovi iz Beograda i Prištine imaće po tri sata na raspolaganju da izlože svoje stavove i pravne argumente.

Srbija će predočiti da je secesija Kosova i Metohije nelegalna i protivna međunarodnom pravu, dok predstavnici vlasti u Prištini najavljuju da će nastojati da dokažu da je Kosovo slučaj za sebe.

Predstavnicima ostalih država, koje su zainteresovane za debatu o ovom pitanju, na raspolaganju će biti po 45 minuta da obrazlože svoje stavove.

Za raspravu su se prijavile Rusija, SAD, Albanija, Argentina, Austrija, Azerbejdžan, Bahrein, Belorusija, Bolivija, Brazil, Bugarska, Burundi, Kina, Hrvatska, Kipar, Danska, Finska, Francuska, NJemačka, Јordan, Sijera Leone, Holandija, Norveška, Rumunija, Saudijska Arabija, Španija, Velika Britanija, Irska, Venecuela i Vijetnam.

Na osnovu dosadašnjih stavova ovih zemalja, očekuje se da će predstavnici 16 država nastojati da odbrane jednostrani akt Prištine, a 15 država stav Srbije koja ne priznaje jednostrano otcjepljenje svoje južne pokrajine.

Međunarodni sud pravde tretira podnesak prištinskih institucija kao "pisani doprinos", pošto Kosovo nije članica UN.

Svi dostavljeni dokumenti, podnesci i odgovori zasad su povjerljivi, a sudsko vijeće će odlučiti da li će oni biti objelodanjeni javnosti na usmenoj raspravi ili naknadno.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine usvojila deklaraciju o nezavisnosti.

Nezavisnost Kosmeta do sada su priznale 63 od 192 države članice UN.

Vezano:
Hyseni: Kosovo spremno za raspravu o proglašenju nezavisnosti
Tadić: Mišljenje MSP-a će biti blisko interesima Srbije

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije