Grubješić, Šormaz: Pojedinci gledaju na Putina kao na predsjednika Srbije, ne Rusije

4
Radiosarajevo.ba
Grubješić, Šormaz: Pojedinci gledaju na Putina kao na predsjednika Srbije, ne Rusije
Foto: Prinstcreen / YT / NOVA S / Suzana Grubješić i Dragan Šormaz

Suzana Grubješić iz Centra za vanjsku politiku i zastupnik SNS u posljednjem sazivu Dragan Šormaz govorili su u emisiji "Probudi se" na Novoj S o sjedenju Srbije na dvije stolice, budućnosti euroatlantskih integracija, ali i uvođenju sankcija Rusiji.

Grubješić je komentarišući narativ u tabloidima posljednjih dana, naglasila da ne čita tabloide i dodala da bi drugačiji narativ o Putinu u posljednje vrijeme mogla da bude priprema za neke odluke.

"Ne čitam tabloide. Rekla bih da je ovo priprema javnog mnijenja na neke odluke koje će tek da se donesu, što je meni neprihvatljivo, jer su neki donedavno veličali odluke Vladimira Putina. Pa sad šta se to desilo da on nije najomiljeniji", ističe između ostalog, Grubješić. 

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

S druge strane Šormaz ističe da mu se učinilo kao da neki više vole Putina, nego poslednja tri predsjednika koja su bila u Srbiji. 

"Nažalost, pojedinci gledaju na Putina kao na predsjednika Srbije. Ne vidim ni da su ove dnevne novine koje nisu tabloide drugačije, neke su čak i gore u izvještavanju", mišljenja je Šormaz. 

S druge strane Srbija je među zemljama u svijetu koja najviše sredstava dobija iz Europske unije. "Taj narativ je odavno sklonjen u stranu, jer postoji razočarenje i nezainteresovanost i letargija, jer proces pristupanja EU se vuče, kada mi pristupamo toj EU", pojašnjava Grubješić. 

"Postoji nešto što se zove evroatlanski svijet, a ne samo Euopska unija i to je mnogo šire. Mi imamo saradnju sa EU, ali i SAD, Kanadom, Norveškom, Švicarskom i to možemo da uporedimo sa ovom drugom stranom. Naravno da je i do vlasti. Vi kada napravite istraživanje građani će vam reći da najviše sarađujemo sa Kinom i Rusijom, što je netačno. Kada saberete donacije i investicije Rusije i Kine u Srbiji, mi smo dobili više poklona od EU nego što su Kina i Rusija investirali u Srbiju", naveo je Šormaz.

Politika je to, da se napravi stanje od činjenica koje dolaze sa Zapada da se neka pitanja riješe od Kosova pa do Bosne i Hercegovine, kako bi se dalo prostora za manevrisanje, mišljenja je predstavnica Centra za vanjsku politiku.

Grubješić je dodala da ne treba očekivati da će Joe Biden dobiti bilbord u Beogradu, ali da treba vidjeti koliko je EU pomogla Srbiji. Sa druge strane, Šormaz je rekao da Srbija ima obavezu se usklađuje sa politikom EU, jer žele da budu dio ove zajednice.

"Pala je gvozdena zavjesa i potpuno je drugi svijet. Postoji Europa i ono što nije Europa. Moramo izabrati gdje ćemo biti i od nas se očekuje da kažemo koji smo dio svijeta", ocijenio je Šormaz, na šta je Grubješić dodala da je Srbija odavno rekla na kojoj je strani.

"Istina je da Putin želi da obnovi sovjetsku imperiju i da sve ono što je bio Sovjetski Savez ponovo okupi, a to ne može bez Ukrajine. Istorijski gledano, Poljska i Ukrajina su na prostoru koji je na mnogo udarnijem mjestu nego što smo mi. Poljaci su po meni postali lideri EU, napravili su gasovod sa Norveškom i od oktobra im neće trebati kap gasa od Rusije", istakao je Šormaz. 

Šta je sve rečeno u emisiji, pogledajte u videu u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije