Godišnjica atentata na Zorana Đinđića

Radiosarajevo.ba
Godišnjica atentata na Zorana Đinđića


Danas se navršava devet godina od ubistva Zorana Đinđića, predsjednika Vlade Srbije i lidera Demokratske stranke, na kojeg je 12. marta 2003. izvršen atentat ispred zgrade Vlade Srbije.

U šetnji za Zorana učestvovalo 20.000 ljudi

Đinđić je, nakon što je krajem 2000. izabran za prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo proces temeljnih ekonomskih i društvenih promjena. Srbiju je u vrijeme svog mandata doveo u centar pažnje evropske i svjetske javnosti, a prema ocjeni zapadnih diplomata, presudno je doprinio izgradnji dobrih odnosa sa zapadnim zemljama poslije perioda višegodišnje izolacije Srbije.

Uhapsio Miloševića

Đinđićeva vlada otpočela je saradnju s Haškim tribunalom i tokom njenog mandata, u skladu s međunarodnim obavezama, uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima je bio i bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Njegova vlada, u tada razorenoj zemlji, oborila je godišnju inflaciju sa 41 na 15 posto, uvođenjem čvrste monetarne politike dinar je ponovo stekao vrijednost, a krajem 2001. zabilježen je ekonomski rast od 5,5 posto.

Zoran Đinđić, posljednji intervju:

Odmah poslije ubistva premijera, Vlada je proglasila vanredno stanje i pokrenula akciju Sablja, u okviru koje su uhapšeni, a poslije troipogodišnjeg procesa, i osuđeni pripadnici "zemunskog klana" kao organizatori i izvršioci ubistva.

Đinđić, koji je rođen 1. augusta 1952, još tokom studija je bio zapažen kao jedan od prvih, mlađih disidenata tadašnje Jugoslavije.

Studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu okončao je 1974, a doktorirao je 1979. na Univerzitetu u Konstancu, u Njemačkoj, tezom "Problemi utemeljenja kritičke teorije društva"; mentor mu je bio jedan od najistaknutijih filozofa druge polovine 20. stojeća, Jirgen Habermas.

Sa još 12 intelektualaca 1989. je učestvovao u obnavljanju Demokratske stranke, čime je i započeo aktivni politički rad protiv tadašnjeg režima. Januara 1994. izabran je za predsjednika Demokratske stranke, na čijem čelu je ostao do tragične smrti marta 2003. godine.


Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek, osuđeni pripadnici 'Zemunskog klana'

Predvodio je više opozicionih saveza u borbi protiv režima Slobodana Miloševića, a kao predstavnik koalicije "Zajedno" 21. januara 1997. izabran je za gradonačelnika Beograda.

Đinđić je bio jedna od ključnih ličnosti demokratskih promjena 2000, kao šef centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje Demokratske opozicije Srbije (DOS) za savezne izbore 24. septembra 2000, koji su označili kraj Miloševićeve vladavine. 

Politička publicistika

Američki magazin Time je u septembru 1999. Đinđića uvrstio među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Dobitnik je ugledne njemačke nagrade "Bambi" za 2000. godinu u oblasti politike, a 2002. u Pragu je primio nagradu Fondacije "Polak" za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

Bio je autor niza naučnih radova iz oblasti filozofije i političke teorije, i prevodilac više filozofskih djela; aktivno se bavio i političkom publicistikom, podsjetila je novinska agencija Fena.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije