Evropska unija: Izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje

2
AA
Evropska unija: Izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje
Foto: Twitter / Peter Stano

Povodom vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, portaporol EU-a Peter Stano ocijenio je da ne nude dugoročno političko rješenje i da je imperativ da se hitno vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova.

Stano je naveo da Evropska unija priznaje da su vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način, ali žali što sve stranke i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima.

Prema riječima Stana, veoma nizak odziv, posebno kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom.

Bila jednom Vila Sarajeva: Prije 32 godine zločinci su ubili dr. Silvu Rizvanbegović

Bila jednom Vila Sarajeva: Prije 32 godine zločinci su ubili dr. Silvu Rizvanbegović

"Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosljedno angažuje sa obje strane kako bi olakšala njihov povratak", naveo je Stano, saopšteno je iz EU-a.

"Ovi izbori neće ponuditi dugoročno političko rješenje za ove opštine. To se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak. Posao na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je prije moguće", poručio je Stano.

Albin Kurti: Bojkot izbora nametnuo zvanični Beograd pretećom kampanjom

Albin Kurti: Bojkot izbora nametnuo zvanični Beograd pretećom kampanjom

On je dodao da je imperativ da se hitno vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova.

"U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na sjeveru. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obje strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja", kazao je Stano.

Portparol EU-a je istakao i da EU pozdravlja profesionalizam Kosovske policije, Misije EU za vladavinu prava (EULEX) i KFOR-a u obezbjeđivanju bezbjednog okruženja za izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije