Evo kakvu je opremu Srbija nadogradila u svoje helikoptere, koriste je i Amerikanci

6
Radiosarajevo.ba
Evo kakvu je opremu Srbija nadogradila u svoje helikoptere, koriste je i Amerikanci
Foto: Arhiv / Ilustracija / Vojni helikopter

Prilikom nedavnog posjeta srbijanskog ministra obrane Miloša Vučevića pančevačkoj vojarni "Rastko Nemanjić", u kojoj je stacionirana 72. brigada za specijalna djelovanja, prikazana je taktičko-tehnička zbirka naoružanja i vojne opreme uz antiterorističko djelovanje u urbanim i ruralnim sredinama uporabom borbenih vozila i helikoptera.

U protuterorističkoj demonstraciji korišteni su helikopteri H145M i Mi-17V-5, a prema pisanju portala Tango Six, prvi put je viđena optoelektronska oprema MX-15D ugrađena u H-50B, a u naoružanoj inačici H145M.

Portal podsjeća da je javnosti do sada prikazana tek optoelektronika tipa Star Safire 380HDc, koju proizvodi američki Teledyne FLIR, a srbijansko ratno zrakoplovstvo koristi je za borbeno traganje i spašavanje. Novi L3Harrisov optoelektronički sustav MX-15D nudi pak znatno više.

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Edin Subašić: Bosanska vojska zrela je za novu reformu!

Edin Subašić: Bosanska vojska zrela je za novu reformu!

L3Harris ima širok portfelj multisenzorskih i multispektralnih sustava koji se koriste diljem svijeta za nadzor granica, isturenih baza, aerodroma i drugih vitalnih objekata. Ti sistemi za snimanje i ciljanje mogu se pronaći na više od 230 platformi, uključujući avione, helikoptere, bespilotne letjelice i aerostatske objekte. Unutar portfelja nalazi se i sustav MX-15, čije su kupole projektirane radi povećanja rezolucije i poboljšane stabilizacije slike, pri čemu su nadmašeni svi konkurenti u svakom području performansi.

Sistem MX-15 podržava do šest senzora istovremeno i nudi vrhunsku HD rezoluciju slike iz elektrooptičkih (EO) i infracrvenih (IR) kamera, kao i mogućnost kratkovalnog infracrvenog (SWIR) i visokoosjetljivog snimanja pri slabom osvjetljenju. Postoji i mogućnost naprednog videopraćenja (AVT) putem sistema za indikaciju pokretnih ciljeva (MTI), a pri pretraživanju terena od velike pomoći je i laserski daljinomjer, koji je siguran za oči, kao i više opcija laserskog iluminatora.

Optoelektronski sistem smješten je na stabilizator visokih performansi, a koji se sastoji od 4-osne stabilizirane kupole s unutarnjim pasivnim izolatorom i inercijskog navigacijskog sistema (INS) što se automatski ravna prema kretanju zrakoplova. Za naprednu obradu slike zaslužan je videotragač s ugrađenom indikacijom pokretne mete, a postoji i mogućnost precizne obrade tzv. pseudo boja.

Također, MX-15 ima ugrađenu najsuvremeniju grafičku procesorsku jedinicu (GPU) koja omogućuje obradu fotografije ili videosnimke u stvarnom vremenu, ali i visokoučinkovito snimanje kroz maglu ili oblake.

Valja podsjetiti na to da Srbija trenutno ima pet helikoptera H145M, isporučenih tokom 2019. Premda su svi višenamjenski, jedan je namijenjen za borbeno traganje i spašavanje (CSAR), jedan služi za traganje i spašavanje (SAR) dok su ostala tri borbene varijante naoružane lanserima nevođenih raketnih kapsula kalibra 80 milimetara i kontejnerom GH-78 sa strojnicom M87 kalibra 12,7 milimetara. Do kraja ove godine u Srbiju bi trebalo stići još 10 ranije naručenih H145M, od kojih će njih sedam, barem prema najavama, biti opremljeno sistemom za upravljanje paljbom tipa Hforce 3, a koji ima sposobnost korištenja streljiva vođenog zrakom.

Inače, Airbusov H145M jedini je helikopter u svijetu koji može poletjeti samo s jednim od dva motora i to u svim vremenskim uvjetima. Smatra se jednom od najsuvremenijih letjelica u svojoj klasi, a koriste ga američka vojska i njemački specijalci. Nastao je na temelju njemačko-japanskog helikoptera MBB/Kawasaki BK-177, a za razliku od njega, ima veći radijus kretanja, veće transportne kapacitete, prostraniju kabinu te manju buku motora i snižene operativne troškove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije