EU: Srbija dobrodošla da zatraži kandidatski status

Radiosarajevo.ba
EU: Srbija dobrodošla da zatraži kandidatski status

Iako zapadni Balkan zvanično nije na dnevnom redu dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, švedska ministrica za Evropu Sesilija Malmstrem je, odgovarajući tokom konferencije za štampu na pitanje BBC-a, stavila do znanja da je Srbija dobrodošla u namjeri da zatraži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Vlada u Beogradu prethodno međutim mora da ispuni bitne "tehničke uslove", poradi na reformama i da se sačeka na važnu odluku o ukidanju viza EU Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori", istakla je Malmstrem.

Ona je potvrdila da Švedska kao predsjedavajući Evropske unije želi novi zamah u pridruživanju zapadnog Balkana.

Više članica Unije, uključujući predsjedavajuću Švedsku, u posljednje vrijeme podvlače da se mora naći rješenje i za snažnije pridruživanje Srbije EU.

Kako je objasnila Malmstrem, sama kandidatura za članstvo mora naići na visok stepen saglasnosti i kod zemalja članica EU.

Šef švedske diplomatije Carl Bildt je izjavio da je za uspjeh moguće molbe Beograda za status kandidata za članstvo bitno da se primjenjuje prelazni sporazum EU-Srbija.

A to, drugim riječima, znači da se mora naći izlaz iz blokade koju je nametnula Holandija.

"Složena i zabrinjavajuća situacija u BiH"


Evropski diplomatski izvori su BBC-ju prenijeli da formula može biti, što je rekao i Bildt, naravno hapšenje Ratka Mladića ili da Srbija pruži ubjedljive dokaze da čini sve u svojoj moći da to postigne.

Ministar Sesilija Malmstrem je na konferenciji za štampu ukazala na još jednu veliku brigu evropske dvadesetsedmorice - očekivanje da Irci na referendumu 2. oktobra ipak usvoje Ugovor iz Lisabona o preustrojstvu ustanova i mehanizma odlučivanja u Uniji.

Inače bi morao i dalje da se primjenjuje ugovor iz Nice koji blokira dalje proširivanje i možda može da otškrine vrata jedino Hrvatskoj.

Šefovi diplomatija Evropske unije su s velikim zadovoljstvom dočekali nagodbu Ljubljane i Zagreba o deblokadi hrvatskih pregovora o članstvu s evropskom dvadesetsedmoricom.

Švedski ministar za Evropu Sesilija Malmstrem i evropski komesar Olli Rehn su novinarima rekli da je to bitan korak naprijed za Hrvate, pa i pridruživanje cijelog zapadnog Balkana Uniji.

Evropski ministri će razmjeniti i mišljenja o "složenoj i zabrinjavajućoj situaciji u Bosni i Hercegovini", prenosi Fena.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije