Dvije decenije od početka raspada Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Dvije decenije od početka raspada Jugoslavije

Slovenija i Hrvatska danas obilježavaju dan državnosti u znaku dvije decenije od donošenja odluke o izdvajanju iz tadašnje SFRJ. 
 
Slovenački parlament je 25. juna 1991. usvojio akt "Temeljna povelja o samostalnosti i nezavisnosti Slovenije", pozivajući se na rezultate plebiscita. Tog dana uveče je na Trgu republike u Ljubljani održana svečanost proglašenja samostalnosti. 
 
Istog dana prije dvije decenije hrvatski Sabor je, nakon ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti, pokrenuo postupak za međunarodno priznavanje nove države, prenosi Tanjug. 
 
Prema Brionskoj deklaraciji, koja je potpisana 7. jula, a koju su usvojili i predstavnici Evropske zajednice, u sklopu razrješavanja krize i ratnih sukoba u tadašnjoj SFRJ, odluka o suverenosti i samostalnosti je odgođena na tri mjeseca. 
 
I dok je plebiscit o samostalnosti i nezavisnosti Slovenije održan krajem 1990. godine i na njemu se 88,5 posto građana izjasnilo za nezavisnost, referendum u Hrvatskoj održan je 19. maja 1991.godine, a na njemu je 94,17 posto bilo za odlazak iz zajedničke države. 
 
U noći poslije usvajanja odluke o državnoj samostalnosti i suverenosti Slovenije, jedinice JNA krenule su ka graničnim prijelazima SFRJ u Sloveniji, a Slovenci su ih dočekali barikadama, koje su razbijane tenkovima i napadima avijacije. 
 
Borbe su trajale deset dana, a završene su uz asistenciju Evropske zajednice (EZ), na Brionima, gdje je donijeta Zajednička deklaracija o mirnom rješavanju jugoslovenske krize, poznatija kao Brionska deklaracija. 
 
Njome su dogovoreni prekid vatre u Sloveniji, povlačenje JNA iz te republike i nastavak pregovora o budućnosti SFRJ. Predsjedništvo SFRJ glasovima predstavnika Beograda i Ljubljane odlučilo je da se JNA povuče iz Slovenije, što je i učinjeno početkom jula. 
 
Prva zemlja koja je priznala Sloveniju bila je Njemačka, 23. decembra 1991. a uskoro su to učinile i ostale članice tadašnje EZ (današnje EU). 
 
Slovenija je u Ujedinjene nacije primljena 22. maja 1992. godine. Ona se priključila NATO-u 29. marta 2004. a Evropskoj uniji 1. maja te godine. Slovenija je 2007. predsjedala EU. 
 
Hrvati su, nakon isteka Brionskog moratorija 8. oktobra 1991. donijeli odluku o raskidu državno-pravnih veza s Jugoslavijom. 
 
Izdvajanje Hrvatske izazvalo je krvavi rat koji se kasnije proširio i na Bosnu i Hercegovinu, a poginuli, raseljeni i unesrećeni brojali su se na svim stranama u tom sukobu. 
 
Istovremeno odvijalo se međunarodno priznavanje Hrvatske, tako da su je 15. januara 1992. godine bile priznale sve tadašnje članice EZ, njih 12. 
 
Ona je u UN primljena 22. maja 1992. godine. Hrvatska je 1. aprila 2009. postala članica NATO-a. Hrvatska bi trebalo da postane članica EU 1. jula 2013. godine. 
 
U Hrvatskoj je prema popisu stanovništva iz 2001. godine živjelo 4,4 miliona stanovnika, od kojih su više od 3,9 miliona Hrvati. Slijede Srbi, oko 201.000. Iza njih su Bošnjaci, Italijani, Mađari i ostali. 
 
Današnja Hrvatska ima bruto domaći proizvod oko 46 milijardi eura ili oko 10.000 eura po stanovniku, ali i vanjski dug od oko 45 milijardi eura. 
 
Prema popisu stanovništva iz 2002. godine Slovenija je imala skoro dva miliona stanovnika, od kojih su 83 posto Slovenci. 
 
Ta zemlja je 2008. godine, po glavi stanovnika ostvarivala oko 28.000 dolara, odnosno 93 posto prosjeka EU. Slovenija je prva nova članica EU koja je prihvatila evopsku valutu euro, 2007. godine. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije