Brankica Stanković: Prijetnje za slobodu govora

Radiosarajevo.ba
Brankica Stanković: Prijetnje za slobodu govora

Brankica Stanković i njen tim novinara istraživača, koji uređuju emisiju Insider, televizije B92, primili su nekoliko prijetnji smrću, nakon emitiranja emisije 3. decembra.

SEEMO (Organizacija za medije jugoistočne Evrope) snažno je osudila prijetnje smrću Stankovićevoj i njenoj ekipi, koje su uslijedile nakon početka izvještavanja o vođama ekstremističkih grupa fudbalskih obožavatelja. Prijetnje su počele upravo nakon SEEMO-ve trodnevne misije o slobodi medija u Srbiji.

Nakon emitovanja prvog dijela emisije Insajder, sa simboličnim naslovom (Ne)moć države u kojoj su imenima, prezimenima i fotografijama označeni huligani, kao i krivična djela za koja se sumnjiče, autorki Insajdera Brankici Stanković, na stranici društvene mreže Facebook, upućene su, uz neumjesne i brutalne komentare, i prijetnje smrću.

NUNS: Obračun države sa podzemljem nije dovoljno efikasan

Nezavisno udruženje novinara Srbije je, nakon posljednjih prijetnji upućenih Stankovićevoj, saopštilo da sama činjenica da su se pripadnici podzemlja prepoznali u ovoj emisiji i osilili da prijete uglednim novinarima, pokazuje da obračun u koji je država s njima ušla nije dovoljno efikasan.

Ekipi emisije Insajder, kao i autorki Brankici Stanković, prijetnje su upućivane skoro redovno, kad god bi se nakon emitovanja objelodanile informacije o ratnim zločinima, organizovanom kriminalu, korupciji, nerazjašnjenim ubistvima, pljački države, itd.

Brankica Stanković - nagrađivana novinarka

Stankovićeva od 2004. uređuje emisiju Insajder, koja je za godinu dana postala najgledanija dokumentarna emisija u Srbiji, kao i najčešće citirana u dnevnoj štampi.

Brankica Stanković je rođena u Beogradu, u oktobru 1975, a na RTV B92 radi od 1997. Novinarstvom je počela da se bavi 1996. na Televiziji Studio B.

Završila je više međunarodnih programa za novinarstvo, kao što je kurs najpoznatijeg istraživačkog novinara BBC-ja Donald Macintyrea, obuku za istraživačko novinarstvo u organizaciji britanske fondacije Thomson, kao i intenzivni profesionalni program novinarstva u organizaciji Američkog centra za novinare.

Dobitnica je više značajnih novinarskih nagrada. Emisija Insajder: Tragom Ratka Mladića osvojila je na Devetom međunarodnom TV festivalu u Baru bronzanu maslinu u kategoriji TV reportaža i ušla u konkurenciju za nagradu na najvećem evropskom festivalu - Grand Prix Evrope - 2004. godine.

Godinu dana kasnije, dobila je nagradu Dušan Bogavac, koju za etiku i hrabrost dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, a 2006. nagradu Jug Grizelj za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu. Prošle godine dobila je nagradu Medijske organizacije jugoistočne Evrope SEEMO za doprinos boljem razumijevanju u jugoistočnoj Evropi.

Nemoć države - Emisija


SEEMO.org/B92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije