Iz Vodovoda objasnili zašto je voda ponekad bijela, žuta, narandžasta ili smeđa

0
Radiosarajevo.ba
Iz Vodovoda objasnili zašto je voda ponekad bijela, žuta, narandžasta ili smeđa
FOTO: AA / Stare česme u Sarajevu

U sarajevskom preduzeću Vodovod i kanalizacija (ViK) objasnili su zbog čega je voda ponekad bijela ili ostavlja bijele tragove te zbog čega se dešava da bude žuta, narandžasta ili smeđa.

Iz ove ustanove ukazali su da je povremena pojava bijele vode na česmi posljedica prisustva mikroskopskih mjehurića zraka u vodi, koji nastaju usljed promjena u pritisku ili temperaturi vode tokom distribucije kroz cjevovod. Naveli su da je riječ o prirodnoj pojavi koja ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode.

"Mjehurići zraka se oslobađaju iz vode, tako da se voda u čaši bistri odozdo prema gore i nakon dvije-tri minute, voda postaje bistra. Pojava bijele vode usljed prisustva mjehurića zraka je prirodna pojava, ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode i nema povezanosti s prisustvom hlora u vodi", naglasili su.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

U ViK-u su se osvrnuli na pojavu bijelog taloga u vodi. Napomenuli su da svaka prirodna voda sadrži veću ili manju količinu rastvorenih minerala, čijim taloženjem, uglavnom kalcij-karbonata i magnezija, nastaje bijeli talog - kamenac.

Podsjetili su da količina kamenca zavisi od sadržaja minerala u vodi, odnosno od tvrdoće vode. Kako su istakli u ViK-u, ako su u vodi prisutni joni željeza, kamenac može biti narandžaste ili smeđe boje.

Ukazali su da je voda u sarajevskom vodovodnom sistemu srednje tvrda, osim na području vodosnabdijevanja Stup, gdje je tvrda voda. Također su napomenuli da je tvrdoća vode prirodna karakteristika vode te da ne utječe na njenu zdravstvenu ispravnost, u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
 
Iz ViK-a su poručili da je kratkotrajna pojava žute, narandžaste ili smeđe boje karakteristična nakon prekida u vodosnabdijevanju, bez obzira da li se prekid desio usljed zatvaranja vode zbog ViK-ovih radova ili zbog toga što je vodu zatvorio upravitelj stambenog objekta iz nekog razloga.

"U tim situacijama se voda iz tzv. slijepih krakova, tj. dijelova vodovodnih instalacija u kojima voda nije u redovnoj cirkulaciji (npr. u stanovima u kojima niko ne boravi) vraća u cjevovod. Nakon uspostavljanja vodosnabdijevanja, ta voda se prva pojavljuje na česmama", ukazali su.

Osim toga, u slijepim krakovima može se se desiti korozija unutrašnjih instalacija i pojava željeza u vodi, koja daje karakterističnu žutu, narandžastu ili smeđu boju.

"Pojava takvog obojenja je kratkotrajna i u zavisnosti od dužine priključne instalacije i unutrašnjih instalacija potrebno je izvršiti ispiranje u trajanju od desetak minuta, dok se voda ne izbistri", naglasili su.

Novi radovi u Sarajevu: Moguće redukcije vode u 17 sarajevskih ulica

Novi radovi u Sarajevu: Moguće redukcije vode u 17 sarajevskih ulica

Kako su naveli u ViK-u, svim ispitivanjima uzoraka vode, koja nakon prekida u vodosnabdijevanju ima pojavu navedenog obojenja, i uzoraka vode nakon ispiranja do pojave njenog uobičajenog izgleda, utvrđeno je da je koncentracija željeza u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, tj. može se koristiti za piće.
 
Ako se obojenje vode zadržava duže od navedenog ili postoji drugi razlog za sumnju u zdravstvenu ispravnost vode, moguće je kontaktirati ViK-ov Laboratorij za kontrolu kvaliteta vode pozivom na 033/483-415 (od 7:30 do 16 sati) ili dispečerski centar pozivom na 033/210-707 (24 sata dostupna linija).

"Laboratorija će u slučaju potrebe uzorkovati vodu sa česme ili na vodomjeru te obavijestiti o rezultatima ispitivanja. Bez obzira da li se desilo obojenje vode ili nije, u ViK-u preporučuju ispiranje unutrašnjih vodovodnih instalacija nakon svakog prekida u vodosnabdijevanju ili nakon dužeg nekorištenja vode", dodali su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije