Dogs Trust: Na eutanaziju pasa će odlaziti ogroman novac

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust: Na eutanaziju pasa će odlaziti ogroman novac

Povodom teksta koji je 3. decembra objavljen u Dnevnom avazu, naslova Psi lutalice općine bi godišnje koštali i do 23 miliona KM u okviru kojeg su načelnici opština Novo Sarajevo i Stari grad iznose niz osvrta na problem sa napuštenim psima, javnosti se obratio Dogs Trust. Njihovo saopštenje objavljujemo u cjelosti.

Bez želje da ulazimo u javnu polemiku, u interesu objektivnog informisanja javnosti želimo da naglasimo sljedeće:

Tvrdnje načelnika da postojeći Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja nije moguće provesti jer je skup, neminovno otvara novo pitanje: ko će i na koji način onda provoditi izmjenjeni Zakon kad se zna da sve obaveze lokalne zajednice ostaju i dalje na snazi - prijedlog ih ni u jednom dijelu ne ukida - i samo se dodaje nova obaveza eutanazije. Dakle, sama primjena eventualno izmjenjenog Zakona se poskupljuje i stvara dodatne, a ne manje, troškove lokalnim zajednicama.

U segmentu koji se odnosi na tužbe građana protiv općina, neophodno je naglasiti da su općine u Zakonu označene kao jedne od najodgovornijih za njegovu primjenu što to bi, i u slučaju usvajanja predloženih izmjena Zakona, i dalje bio slučaj.

Načelnici su zabrinuti zbog velikih izdavanja za problem sa lutalicama u poređenju sa socijalnim davanjima. Dogs Trust mora podsjetiti da će, koristeći se samo eutanazijom kao alatkom za rješenje problema, općine i dalje trošiti ogromne svote za eutanaziju i uklanjanje tijela. Tako će biti sve dok se problemu i njegovom rješavanju ne pristupi na sistemski način, a koji uključuje bavljenjem uzrokom problema, tj. neodgovornim vlasništvom. Eutanazija sama po sebi ne rješava ovaj dio, te ne osigurava da za godinu dana problem neće postati ponovno prisutan.

U ovom trenutku komparacija situacije u BiH i Velikoj Britaniji nije moguća. Zakon se sistemski i u cijelosti u Velikoj Britaniji provodi dugi niz godina, što u BiH nije slučaj. U velikoj Birtanije se eutanazija nikada nije koristila kao način rješavanja problema sa velikim brojem napuštenih pasa.

Ne stoji ni navod da se Dogs Trust generalno protivi eutanaziji. Eutanazija je dio Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja od 2009. godine i Dogs Trust podržava i ovu njegovu odredbu. Ali se postavlja se pitanje, zašto u protekle četiri godine ni jedna lokalna zajednica nije primjenila odredbu o eutanaziji na agresivne, bolesne i zaražene pse te na taj način spriječila napade na građane i uveliko rješila problem. Ako nije bilo novca za eutanazije do sad, kako će ga biti od sad?

Dalje se ističe da je sav teret primjene Zakona na općinama. Prijedlog izmjena Zakona i dalje zadržava taj teret na općinama i ni na koji način ne nudi drugo rješenje, osim što povećava obim obaveza za iste te općine, uvođenjem obavezne eutanazije.

Konačno, zanimljivo bi bilo vidjeti kalkulaciju po kojoj bi općine za rješenje problema sa psima godišnje trebale izdvojiti i do 23 miliona KM. U svakom slučaju, ako se Zakon primjenjuje temeljito, u svim svojim segmentima, cijena upravljanja populacijom pasa svake se godine smanjuje.

Dogs Trust u BiH od svog dolaska nudi rješenje i konkretne korake koje treba poduzeti kako bi se problem sa psima lutalicama riješio trajno i na način koji iziskuje najmanje trošenje sredstava građana, a osigurava dugoročnu stabilnost i za ljude i za životinje.

Dogs Trust je u proteklih godinu dana činio napore da identifikuje vlasti u BiH spremene da se uhvate u koštac sa problemom napuštenih pasa i ponudi im svoju tehnički, finansijsku i stručnu pomoć. Na žalost, odaziv lokalnih vlasti je bio slab ili nikakav. Dogs Trust je u toj situaciji sam poduzimao određene mjere, te iako smo uradili dosta, to naravno nije i dovoljno jer je za postizanje rezultata potrebno da svi odgovorni počnu primjenjivati Zakon.

Dogs Trust je upravo u te konkretne aktivnosti uložio ogromnu većinu svog dosadašnjeg budžeta, a ne u neke propagandne aktivnosti kako se insinuira.

Dakle, Dogs Trust, i svi domaći stručnjaci, nudi rješenje - puna i hitna primjena Zakona, a Dogs Trust je tu da pomogne onima koji se njome napokon počnu i baviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije