Šta kaže crna statistika: U BiH prošle godine počinjena 33 ubistva, među žrtvama tri bebe

1
A. Kapo
Šta kaže crna statistika: U BiH prošle godine počinjena 33 ubistva, među žrtvama tri bebe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / U Kantonu Sarajevo čak sedam ubistava

Više od 30 ubistava, među kojima su u tri slučaja žrtve bile i najranjivija kategorija - bebe, epilog su zločina koji su se prošle godine, 2022., dogodili u Bosni i Hercegovini.

Ovo su zvanični podaci Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji su ustupljeni portalu Radiosarajevo.ba.

Od ukupno 33 ubistva, u Federaciji BiH zabilježena su 23 zločina, a u bh. entitetu RS - 10.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Kanton Sarajevo na neslavnom prvom mjestu

Zločini koji su nas šokirali u 2022. u BiH: Ubijali sestre, majke, supruge, radnice...

Zločini koji su nas šokirali u 2022. u BiH: Ubijali sestre, majke, supruge, radnice...

Teritorijalno gledajući, kada se radi o FBiH, Kanton Sarajevo je na neslavnom prvom mjestu po evidenciji krivičnih djela ubistva - bilo ih je čak sedam. U Zeničko-dobojskom kantonu evidentirano je pet zločina, a u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantona po četiri ubistva.

Crnu statistiku "zatvara" Zapadnohercegovački kanton sa dva zabilježena zločina.

Osim što je došlo do povećanja broja ubistava, budući da je 2021. godine u FBiH evidentirano 18 ubistava, zabrinjavajući podatak je da raste broj slučajeva u kojima su žrtve žene. Tako je u 2021.godini od 18 zločina u tri navrata žrtva bila žena. U prošloj, 2022.godini, od 23 ubistva u FBiH u čak devet navrata žrtve su bile žene, u 13 muškarci te u jednom slučaju beba.

Ako je suditi po ovoj statistici, u pet kantona u FBiH je, uslovno rečeno, najsigurnije živjeti - Hercegovačko-neretvanski kanton, Srednjebosanski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Posavski kanton te Livanjski Kanton. Zajednički im je jedan podatak - u prošloj godini nije zabilježeno niti jedno ubistvo!

Većina zločina rasvijetljena

"U oblasti krivičnih djela protiv života i tijela tokom izvještajnog perioda 2022. godine na području Federacije Bosne i Hercegovine evidentirano je ukupno 870 krivičnih djela (više za 86 djela ili 10,97 posto) u odnosu na period 2021. godine), za koja je prijavljeno 985 osoba, od kojih je 241 uhapšeno. Analizirajući krivična djela iz Glave 16. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, tokom izvještajnog perioda 2022. godine vidljivo je povećanje broja krivičnih djela – ubistvo iz člana 166. KZ FBIH (za pet djela u odnosu na uporedni period 2021. godine), dok je broj krivičnih djela – ubistvo u pokušaju iz člana 166. u vezi sa članom 28. KZ FBIH u smanjenju za tri djela)", naveli su odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

Treba naglasiti da su i dalje dva ubistva nerasvijetljena na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo. Iz FUP-a dodaju da je tokom 2022. godine na području FBiH evidentirano jedno krivično djelo ubistva koja su počinili pripadnici migrantske populacije i to na štetu migranta. Taj zločin dogodio se na području Unsko-sanskog kantona.

Podaci MUP-a RS

S druge strane, na području RS u 2022. godini počinjeno je deset ubistava. Od toga, evidentirano je pet krivičnih djela teško ubistvo, dva krivična djela ubistvo te po jedno krivično djelo ubistvo djeteta pri porođaju i nehatno lišenje života. U jednom slučaju dogodilo se ubistvo, nakon kojeg je počinioc počinio samoubistvo.

Prema podacima iz MUP-a RS, u 2022.godini došlo je do smanjena broja zločina u odnosu na 2021. godinu, kada je zabilježeno 13 ubistava. Od toga broja, u šest navrata radilo se o teškim ubistvima, u pet o ubistvima te dva slučaja o zločinima u kojima su počinioci presudili i sebi.

Na području policijskih uprava Banja Luka i Prijedor evedintirana su po dva slučaja ubistva. Kada se radi o načinu izvršenja zločina, u najvećem broju slučajeva ubistva su počinjena upotrebom vatrenog oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije