Zatražena odgovornost i ostavke zbog stečaja "Robnih rezervi"

Fena
Zatražena odgovornost i ostavke zbog stečaja "Robnih rezervi"
Ni u jednom zemlji nije se dogodilo da robne rezerve idu u likvidaciju, ali jeste u Republici Srpskoj, ukazao je danas poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Zdravko Krsmanović.

Zbog činjenice da je u javnom preduzeću “Robne rezerve RS” otvoren stečaj, bilo bi, kaže, moralno da ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković podnese ostavku.

"Ako danas "Robne rezerve" idu u stečaj, to govori o ozbiljnosti ove vlasti i Vlade RS", rekao je Krsmanović tokom rasprave o Prijedlogu zakona o interventnim nabavkama, po hitnom postupku.

Taj zakon je predložen, nakon što je, zbog milionskih dugovanja, otvoren stečaj u “Robnim rezervama”.

Poslanica SNSD-a Nataša Radulović je rekla da problema u radu robnih rezervi bilo i u zemljama regiona, te da je Prijedlog zakona o interventnim nabavkama dobar model kako može da funkcionira ta oblast.

Navela je i da je potrebno da Vlada RS-a jednom godišnje parlamentu podnese izvještaj o realizaciji plana intervetnih nabavki.

Poslanik SDS-a Dušan Berić, međutim, smatra da je zakon o interventnim nabavkama, koji je predložila Vlada RS-a, neprovodiv, dok je njegov stranački kolega Miladin Stanić tvrdio da je zakon loš i omogućava neograničene zloupotrebe.

"I nije čudno da su "Robne rezerve" s ovakvom vladom RS-a propale. Na svakoj tenederskoj nabavci se pljačkalo", ustvrdio je Stanić i dodao da je bolja opcija bila reorganizacija, a ne stečaj tog javnog preduzeća, jer bi se tako sačuvali i radnici i imovina.

Poslanik PDP-a Zoran Galić rekao je da Vlada ima naviku da nelikvidna javna preduzeća samo preimenuje u nova preduzeća, koja i poslije toga ne mogu da dobro posluju.

"Predlažen da i ovo preduzeće, kasnije, registrujete kao "Nove robne rezerve" - kazao je Galić.

I poslanik Napredne Srpske, koji djeluje u Klubu PDP-a, Adam Šukalo je upitao ko je odgovoran za milionske dugove “Robnih rezervi”, koji iznose 34 miliona KM.

"Imate krivično-pravnu odgovornost za sve ovo što ste upropastili u RS-u", ustvrdio je Šukalo.

Da je žalosno da “Robne rezerve RS” idu u stečaj, ukazao je i poslanik Koalicije “Domovina” Admir Šukalo upitavši kako bi Vlada RS-a mogla da reagira u vanrendim situacijama i iz kojih izvora bi pomogla staovništvu, što je osnovna funkcija robih rezervi.

Zakon o interventnim nabavkam je predložen po hitnom postupku, nakon što je u javnom preduzeću “Robne rezerve RS“, zbog dugova od 34 miliona KM, otvoren stečaj, odlukom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci. Predloženim zakon se propisuje način nabavke proizvoda, robe i sredstava u slučaju ozbiljnih poremećaja na tržištu i temelji se na Planu interventnih nabavki koje bi, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, donosila Vlada RS-a.

"U slučaju elementarnih nepogoda, katastrofa, ratnog stanja i slično, Vlada RS-a bi donosila odluku kojom bi proglasila postojanje ozbiljnog poremećaja na tržištu. Finansijska sredstava za interventne nabavke proizvoda, robe i sredstava u uslovima ozbiljnog poremećaja na tržištu osigurala bi se u entitetskom budžetu RS", stoji u obrazloženju Prijedloga zakona o interventnim nabavkama u RS-u.

"Robne rezerve RS“ imaju obaveze u iznosu od 34 miliona KM i za oko 18 miliona su veće od tekuće imovine kojom to javno preduzeće raspolaže, zbog čega je otvoren stečaj u tom javnom preduzeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije