Vlada KS o zahtjevima sindikata radnika u zdravstvu: 'Imali smo sastanke, nemamo rješenje'

5
A. S.
Vlada KS o zahtjevima sindikata radnika u zdravstvu: 'Imali smo sastanke, nemamo rješenje'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muamer Kosovac, Nihad Uk i Haris Vranić

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 8.000, u utorak, 5. septembra, u 13.30 sati izlaze na proteste ispred zgrade Vlade KS.

S tim u vezi u toku je press konferencija Vlade Kantona Sarajevo, kojoj prisustvuju Nihad Uk, premijer KS, Haris Vranić, ministar zdravstva i Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na kojoj se iznosi stav Vlade povodom najavljenih protesta.

Prvi se medijima obratio premijer KS Nihad Uk.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

"Imenovana je pregovaračka grupa. Imali su nekoliko sastanka, ali se nije uspjelo doći do rješenja. Stav Vlade KS je da to ne radimo u ovom trenutku zato što važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila iduće godine i u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog da mi šest mjeseci ili čak devet mjeseci od kad se krenulo u razgovore, krenemo u ovu proceduru", kazao je Nihad Uk.

Podvukao je kako su posljednjim povećanjem zdravstveni radnici dobili veći plaću između 26 i 37 posto.

Nihad Uk
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nihad Uk

"Kolektivni ugovor je potpisan da važi 24 mjeseca i njime je garantirano sprovođenje s naše strane obaveza koje smo preuzeli finansijski. U ovom trenutku zaista ne postoji nijedan valjan razlog da danas otvaramo pitanje promjene koeficijenta. Ne vidimo nijedan razlog zbog čega trebamo da razgovaramo o tome u trenutku, kada za šest mjeseci istječe postojeći kolektivni ugovor", naglasio je premijer Uk.

Podvukao je ovo ne treba lično sataniziranje kolega u zdravstvenom sektoru.

"Moj lični stav je da doktori u zdravstvu trebaju imati najveće plate. Trebamo razmisliti da li je sistem pravedan. Ova Vlada želi da naprtavi pravedniji sistem, u kojem će naši doktori imati najeveć plate jer to zaslužuju", dodao je premijer Nihad Uk.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu traže povećanje neto satnice sa 2,76 KM, koliko trenutno iznosi, na 3,28 KM.

Haris Vranić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Haris Vranić

Haris Vranić, ministar zdravstva je naglasio da svi oni koji ulaze u štrajk, ulaze u potencijalnu opasnost da se naruši zdravlje pacijenata.

"Vidjet ćemo da li ima pravnog osnova za ovaj štrajk", dodao je ministar Vranić, koji je govorio o povećanju plata u Hrvatskoj i Sloveniji u zdravstvu, dodajući da plata doktora u Sloveniji izbori 2.400 eura (oko 4.800 KM), te potom je naveo kolike plate imaju ljekari, zdravstveni radnici, ali radnici u zdravstvenim ustanovama koji nisu medicinski kadar.

Ministra zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako je trenutno u zdravstvenom sektoru kantona zaposleno 7.500 radnika od čega je 25 posto nemidicinskog kadra, dok je po međunarodnim standardima ekonomski prihvatlji i održiv model oko 14 posto.

On je podsjetio šta je vlada uradila u proteklom periodu, i da su time su pokazali da zdravstveni kadar ima dobre uslove za rad.

Za taj novi kolektivni ugovor za 2022.godinu ZZO KS izdvojio je dodatnih 51 milion maraka za plate uposlenika u zdravstvenom sistemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije