Vlada FBiH o stanju kompanija u Libiji

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o stanju kompanija u Libiji

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upoznalo je na današnjoj sjednici Vladu Federacije BiH o stanju kompanija iz njegove nadležnosti koje su poslovale u revolucijom zahvaćenoj Libiji.

Kako je na konferenciji za novinare po završetku sjednice rekao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, ovo ministarstvo je pripremilo informaciju Vladi Federacije BiH koja se prvenstvo odnosila na bh. kompanije koje su poslovale u Libiji, a u kojima Vlada FBiH ima većinsko ili djelomično vlasništvo.

U ovom slučaju radi se o tri kompanije koje su sukobi u Libiji zatekli na realizaciji projekata. 

Trhulj je naveo da je Vlada FBiH upoznata da je prva od tih kompanija, Hidrogradnja iz Sarajeva, imala ugovorene radove na lokalitetu Sirta i Misurate čija je vrijednost bila oko 95 miliona KM, da je bio potpisan još jedan ugovor i da nije počela realizacija poslova vrijednih 96 miliona KM.

Vlada je dalje upoznata o realizaciji projekata firme "Energoinvest d.d. Sarajevo", u kojoj Federacija BiH također ima većinski udio.

"Energoinvest" je uglavnom radio na poslovima izgradnje dalekovoda i održavanja na naftnim poljima. Vrijednost "Energoinvestovih" ugovora iznosi 310 miliona KM, a od toga je već bilo realizirano 135 miliona, u planu je za 2011. bila realizacija 115 miliona, a u 2012.  60 miliona KM, kazao je ministar Trhulj.

Treća kompanija, "Bosnalijek", trenutno nije imala takvih ugovora, nego se više radilo o strateškom planiranju angažmana ove firme na teritoriji Libije.

Osim toga, naveo je resorni ministar, Vlada je upoznata o činjenici da je osim ovih triju kompanija bilo još 14 kompanija u privatnom vlasništvu, odnosno 17 bh. kompanija na teritoriji Libije i jedna mješovita kompanija.

Razlog za ovu hitnu intervenciju je da se ne ponovi slučaj Iraka 1990. godine, kada je čitav niz bh. kompanija bio zatečen na sličnim i mnogo većim projektima, pa su se tek 1997. stekli uvjeti da se radi na oštetnim zahtjevima, a prve naplate po tim oštetnim zahtjevima su se dogodile tek krajem 2000. godine i još nisu završene.

- Iz tog razloga smo Vladi Federacije predložili ovu informaciju i usvojen je zaključak da se odmah formira interresorna radna grupa, što je u skladu i sa zaključkom Ekonomsko-socijalnog vijeća, koja će imati zadatak najprije da se evidentira tačan broj povučenih radnika iz Libije, obaveze prema radnicima, nastale štete i likvidnost kompanija, te da se predlože konkretne mjere na osnovu čega će Vlada poduzeti adekvatnu akciju, rekao je Trhulj.

Pošto je situacija u Libiji takva da se ne zna kada će se sukobi završiti i kome će se moći uputiti odštetni zahtjev, sav ovaj posao je radi adekvatne pripreme da se ne bi ponovilo da prođe 20 godina da se tek onda obeštete kompanije koje su tamo radile svoje poslove, naglasio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije