Vijeće ministara o RTV kanalu na hrvatskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara o RTV kanalu na hrvatskom jeziku

Vijeće ministara BiH započelo je realizaciju zaključka Doma naroda PSBiH iz 2008. godine, kojim je zaduženo da pokrene proceduru osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Ovo je jučer kazao generalni sekretar VMBiH Zvonimir Kutleša, odgovarajući na pitanje hrvatskog delegata u Domu naroda PSBiH Borjane Krišto, tokom zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH na kojoj su parlamentarci postavljali pitanja, a članovi VMBiH davali odgovore.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak kazao je i da će VMBiH što prije ponuditi na razmatranje nacrt zakona o državnoj i vojnoj imovini, podsjetivši da je Vijeće ministara u februaru formiralo radnu grupu za rješavanje ovog pitanja.

"Ova radna grupa, na osnovu zaključka Vijeća ministara, radi na principima o podjeli državne i vojne imovine dogovorenim na sastanku političkih lidera u Banjoj Luci, u martu prošle godine. Radna grupa je do sada održala šest sastanaka i više konsultativnih sjednica na kojima su detaljno razmatrana pitanja i dileme u vezi sa ovim pitanjem i u skladu sa svojim zadatkom ona će Vijeću ministara predložiti način rješavanja pitanja vojne i državne imovine, odnosno, što skorije ćemo ponuditi na razmatranje nacrt zakona, istakao je Čolak, te dodao da je Ustavni sud BiH, na zahtjev Sulejmana Tihića, u to vrijeme zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, donio odluku kojom je utvrđeno da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o statusu državne imovine.

"Tom odlukom Suda utvrđeno je da je ta ustavna nadležnost u ovom slučaju u isključivoj nadležnosti BiH. Stoga je isti zakon stavljen izvan snage i prestao je važiti", kazao je Čolak, piše Oslobodjenje.ba.

Komentirajući odgovor, zastupnik SDA Šefik Džaferović je kazao da nakon te odluke Ustavnog suda BiH svi dogovori političkih stranaka moraju doći pod reviziju.

"Ne može se odluka Ustavnog suda revidirati sporazumima političkih stranaka, već obratno, a pogotovo se ne može naslanjati ni na kakav stranački sporazum, a pogotovo ne iz Banje Luke, koji govori samo o raspodjeli, poručio je Džaferović, koji smatra da odluka Ustavnog suda zahtijeva najmanje zakon o svojinskim odnosima na nivou BiH, kojim će se urediti režim imovine i set drugih zakona, među kojima i onaj o obligacionim odnosima u BiH.

"Riječ je o odluci koja je, po meni, nakon odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda na teritoriji cijele BiH sljedeća po značaju", naglasio je Džaferović.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević pitala je ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića šta predviđa preliminarna studija o jadransko-jonskom gasovodu.

"Studijom izvodljivosti predviđeno je da jadransko-jonski gasovod ne ide teritorijom BiH. Bio sam iznenađen kada sam na nedavnoj prezentaciji studije izvodljivosti u Zagrebu vidio da je planirano da krak gasovoda koji kreće iz Kaspijskog mora zaobilazi BiH. Na moje pitanje zašto je gasovod zaobišao BiH, dobio sam odgovor da je studijom takav pravac predviđen radi zaštite okoline u delti rijeke Neretve", rekao je Šarović, ocijenivši da je riječ o velikoj šteti za BiH.

"BiH se može priključiti na gasovod kod Splita, ali je važno da zemlja ima tranzit, jer je riječ o benefitima pri izgradnji i ubiranju određenih taksi", kazao je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije