Vijeće ministara BiH: Usvojena Revidirana strategija za ratne zločine

1
Vijeće ministara BiH: Usvojena Revidirana strategija za ratne zločine
Fena / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo Revidiranu strategiju za ratne zločine. 

Odlučeno je to danas na vanrednoj sjednici. 

Predlagač je Ministarstvo pravde BiH. Josip Grubeša, ministar pravde BiH, kazao da su aktivnosti o ovoj temi vođeni dvije godine i da su dogovaraniu modaliteti kako bi se došlo do konačnog cilja. 

"Ovim smo pokazali da možemo pokrenuti reforme pravosuđa", kazao je Grubeša, konstatirajući da je BiH, nažalost i dalje postoji veliki broj predmeta ratnih zločina. 

Usvajanjem Strategije zadovoljen je jedan od 14 prioriteta EU koje BiH treba ispuniti kako bi dobila kandidatski status. 

Obraćajući se medijima nakon sjednice, kazao je da će BiH dobiti obećana sredstva od Evropske komisije za bh. pravosuđe. Radi se o, kako je rekao, pozamašnim srtedstvima. 

Podsjetimo, 2008. usvojena je Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na državnom nivou procesuiraju najsloženiji predmeti u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine.

Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, a nisu završeni svi najsloženiji predmeti ratnih zločina na državnom nivou, zbog čega je i pripremljena Revidirana strategija. 

Upitan kako to da je, nakon dvije godine odluka danas donijeta jednoglasno, Grubeša je kazao da je "u BiH sve moguće". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije