Vijeće Evrope zabrinuto zbog krize vlasti u BiH

Radiosarajevo.ba
Vijeće Evrope zabrinuto zbog krize vlasti u BiH

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlüt Çavuşoglu je danas nakon sastanka s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu kazao da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izuzetno zabrinuta što šest mjeseci nakon izbora u BiH još nisu formirane vlasti na svim nivoima.
 
Istaknuo je da upravo to što nema institucija koje normalno funkcioniraju blokira mogućnost implementacije prijeko potrebnih reformi koje su neophodne Bosni i Hercegovini da bi ispunila svoje postprijemne obaveze prema Vijeću Evrope te usporava napredak zemlje na putu ka evropskim integracijama. Ovo direktno pogađa obične građane BiH bez obzira na njihovo etničko porijeklo, njihove sklonosti ili mjesto stanovanja.
 
Çavuşoglu je kazao da je osnovna svrha njegove posjete da se sastane s ključnim političkim akterima da bi razgovarali o tome kako Parlamentarna skupština Vijeća Evrope može pomoći Bosni i Hercegovini u procesu uspostave vlasti na svim nivoima i u načinu intenziviranja reformi koje su potrebne da bi se ispunile sve postprijemne i druge obaveze koje BiH ima prema Vijeću Evrope.
 
„Pozivam sve političke aktere da se uključe u smislene pregovore i ako je potrebno da učine i ustupke da bi se došlo do kompromisa što je u interesu cijele države BiH. Ne može cijela zemlja da bude talac političara koji ne mogu da se dogovore“, kazao je Çavuşoglu.
 
Dodao je da čim se vlasti uspostave politički akteri moraju odmah i u potpunosti da se usmjere na najznačajnije reforme, uključujući preostale postprijemne obaveze kao i ustavnu reformu.
 
„U tom smislu, jasno sam pozvao sve političke aktere da ustanove jedan ozbiljan domaći institucionalizirani proces izrade teksta ustavnih amandmna da bi se osiguralo izvršenje obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“ i da se time unaprijedi funkcioniranje institucija BiH na svim nivoima“, kazao je, dodajući da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope spremna da podrži ovaj proces u okviru uobičajene procedure monitoringa.
 
Çavuşoglu je tokom sastanaka naglasio koliko je hitna potreba da se usvoje i određene reforme u nekim drugim bitnim područjima kao što je usvajanje državnog zakona o popisu stanovništva te dovršetak procesa distribucije državne imovine. 
 
Pozvao je članove PSBiH i druge ključne političke aktere da se pod hitno dogovore o imenovanju nove parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
 
„Ako prije početka sjednice koja počinje u aprilu ne bude imenovana delegacija, a ta sjednica počinje za dvije sedmice, članovi parlamenta iz BiH više neće biti u stanju da učestvuju u radu Parlamenatre skupštine“, upozorio je.
 
Također, kako je kazao, tražio je od Predsjedništva da što prije okonča proces imenovanja predstavnika BiH u ključna stručna i monitoring tijela Vijeća Evrope uključujući Venecijansku komisiju, Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije i Komitet za sprječavanje mučenja.
 
„Ako BiH nema svoje predstavnike u tijelima Vijeća Evrope niti može u potpunosti učestvovati u radu niti može koristiti ono što joj kao članici pripada“, kazao je Çavuşoglu.
 
Istaknuo je da nije nikada bio pristalica bilo kakvih sankcija, kažnjavanja koje bi moglo dovesti do izolacije države članice, međutim, o tome će odlučivati Parlamentarna skupština.
 
„Bez bilo kakvih sankcija koje su prema zemlji poduzete, vaša zemlja već izvjesno vrijeme sama sebe izoluje. BiH nema svoje predstavnike u ključnim tijelima VE i ne učestvuje u radu tih tijela. Trenutno nemate delegacije u PSVE čime ste isključeni iz njenog rada. Ovo je za nas situacija koja je neprihvatljiva, ali nismo je mi svojim sankcijama ili bilo čim drugim stvorili“, kazao je Çavuşoglu, dodajući da se čini da zemlja kao da sama sebe kažnjava i sama sebe izolira.
 
„Meni se čini da od 2006. godine, otkako  ovdje dolazim, zapravo nema nikakvog stvarnog napretka, nema nikakvih promjena i zemlja se kontinuirano nalazi u pat poziciji“, ocijenio je on.
 
Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić je kazao da je Çavuşoglu želio da se upozna o stanju u kojem se trenutno BiH kao država nalazi.
 
„Pozvao sam predstavnike političkih stranaka koje imaju poslanike u Predstavničkom domu PSBiH da iz svog ugla prenesu neka viđenja trenutne situacije. Nažalost, stavovi nam se nikada ne podudaraju osim u želji, da želimo u EU, da mi jesmo dio Evrope, samo to treba da odradimo na političkom planu“, kazao je Bašić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije