Klanjana dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću

0
Radiosarajevo.ba
Klanjana dženaza emeritusu prof. dr. Omeru Nakičeviću
Foto: MINA / Klanjana dženaza prof. dr. Omeru Nakičeviću

Emeritus prof. dr. Omer Nakičević ukopan je u ponedjeljak, 26. augusta, u Teočaku, njegovom rodnom mjestu.

Dženaza-namaz profesoru Nakičeviću klanjana je u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Nakon toga dženaza je obavljena i u Teočaku, a predvodio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Severe Weather | Stigla prva prognoza za zimu: Vremenski fenomen mogao bi ostaviti BiH u čudu

Severe Weather | Stigla prva prognoza za zimu: Vremenski fenomen mogao bi ostaviti BiH u čudu

"Voljeli smo prof. dr. Omera Nakičevića jer je uvijek bio vjerodostojan i pouzdan po svome karakteru. Niko u našem narodu nije sumnjao u to. Bio je primjer upornosti u svom radu. Uz sve to, bio je jednostavan čovjek. Na to ukazuje i ova činjenica da se želio smiriti ovdje u svom rodnom Teočaku. Ovaj njegov primjer obavezuje i sve nas. Uvijek možemo biti i bolji i uzorniji. Molimo Allaha, dž.š., da podari Svoju milost prof. dr. Nakičeviću", poručio je muftija Fazlović.

Dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani kazao je da je bila čast poznavati prof. dr. Omera Nakičevića, družiti se s njim i učiti od njega.

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

"Neumorno je radio cijeli život. I u poznim godinama, kad god smo ga posjetili, bio je okružen knjigama, radio je, prevodio. Podsticao je i sve nas da više radimo. Istinski je volio svoj Teočak. Tražio je i od nas da volimo svoju rodnu grudu, da se brinemo o njoj i da je pomažemo. Volio je i gradio svoju Islamsku zajednicu, medrese, fakultete, radio je ogromne projekte i bio je uzor svima nama", kazao je dekan prof. dr. Hasani.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Teočak Muhamed-ef. Rizvić je zahvalio prisutnim na dolasku kako bi klanjali dženazu i ispratili velikog alima prof. dr. Nakičevića, koji je zasigurno obilježio ovo stoljeće na našim prostorima.

Klanjana dženaza prof. dr. Omeru Nakičeviću

Sjećanje i komemoracija povodom preseljenja na ahiret emeritusa prof. dr. Omera Nakičevića bit će održani u utorak 27. augusta 2024. godine u 14.00 sati u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, saopćila je Mina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije