U Mostaru se nastavlja politička saga 'šestorke'

Radiosarajevo.ba
U Mostaru se nastavlja politička saga 'šestorke'

Dragan Čović
, čelnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH), domaćin je današnjeg (16. maj) sastanka u Mostaru na kojem će se okupiti bh. politička šestorka – stranke čiji predstavnici čine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Radi se o predsjedniku Stranke demokratske akcije BiH (SDABiH) Sulejmanu Tihiću, čelniku Socijaldemokratske partije (SDPBiH) Zlatku Lagumdžiji, lideru HDZ 1990 Boži Ljubiću, te dvojici predsjednika stranaka iz Republike Srpske –Miloradu Dodiku (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Mladenu Bosiću (Srpska demokratska stranka - SDS)

Sastanak, koji će se održati u Domu HDZBiH, na dnevnom redu će imati realizaciju presude u slučaju 'Sejdić-Finci', kao i analizu realiziranja preuzetih obaveza sa prethodnog sastanka koji je održan u Banjoj Luci.

Šestorka, petorka...

No, glavna tema današnjeg sastanka (koja nije najavljena u saopćenju) bit će razgovor o budžetu Bosne i Hercegovine, kojeg je SDA odbila podržati i zbog kojeg se već više dana spekulira o budućoj 'petorci', umjesto 'šestorke'. Odnosno, postoji mogućnost da SDA izađe iz vlasti.

Nakon glasanja o budžetu unutar državne skupštine (uz SDA su protiv budžeta u Predstavničkom domu Parlamenta BiH bili i Stranka za BiH te Savez za bolju budućnost), isti se našao u amandmanskoj fazi, u kojoj je još uvijek

Kako su i sami najavili u saopštenju, SDA nema namjeru podržati budžet od 950 miliona KM koji, smatraju, urušava budućnost BiH, po cijenju jačanja entiteta (zbog 'zaključane' projekcije fiskalnog okvira za budućnost). Neće ga podržati ni po cijenu 'nekoliko ministarskih fotelja'.

Komentirajući odbijanje Prijedloga ovogodišnjeg budžeta od strane Tihićeve političke stranke, Dodikov SNSD je pozvao Lagumdžijin SDP, federalnog partnera SDA, da zajedno sudjeluju u 'izbacivanju' SDA iz vlasti, kako na državnom, tako i na ovom nižem, federalnom nivou.

Ipak, SDP na to neće pristati. U ovoj stranci, kako je rekao njen predstavnik u Vijeću ministara kao bh. ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić, cilj je da se dođe do najboljeg rješenja. Međutim, ako do toga ne dođe, Hadžić smatra da je najbezbolniji sljedeći korak to da SDA sama napusti vlast. U tom smislu, ističe se i tvrdnja bivšeg ministra finansija FBiH, a aktuelnog premijera BiH, Vjekoslava Bevande (HDZBiH) koji je u intervjuu za Oslobođenje bio izričit da je budžet države uravnotežen, a da je kolaps na nivoima entiteta, kantona i općina.

Koalicijske ljuljačke

No nije samo partnerstvo SDP-a i SDA poljuljano. Slično je i sa onim između HDZBiH i SNSD, pogotovo pokaže li se istinitom spekulacija da su Lagumdžija i Čović približili stavove po pitanju izmjena Ustava BiH vezanih za slučaj Sejdić-Finci. Naime, navodno je počelo rješavanje gorućeg 'pitanja Hrvata u BiH': kako spriječiti Bošnjake da izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH (slučaj Željke Komšića).

Čović bi navodno mogao prihvatiti prijedlog koji su uputili federalni partneri (SDA-SDP), a ne njegov koalicijski saradnik - Dodik, što će se predsjedniku HDZBiH 'nadoknaditi' sa nekoliko ministarskih fotelja u Vladi Federacije BiH. Upravo su te pozicije nešto što HDZBiH jarko priželjkuje

Inače, prijedlog stranaka iz FBiH jeste da se članovi Predsjedništva biraju indirektno, putem državne skupštine: u RS-u su protiv i žele zadržati neposredan izbor kao dosad, bar kada govorimo o njihovom teritoriju. Postoji još i prijedlog da se zadrži aktuelan izbor članova, ali da se formiraju tri izborne jedinice, što je rješenje kojem su skloniji ovi u RS-u, a pojedini hrvatski analitičari ovu opciju ističu kao 'sigurno i istinsko rješenje za Hrvate'. Bošnjačke stranke protiv su ovog prijedloga, jer smatraju da bi ovo bilo nešto poput uvoda u stvaranje trećeg entiteta.


Predsjedništvo BiH

No, u kom pravcu hrvatski vjetar 'puše', možemo vidjeti i iz zaključka Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u kojem je prevaga data indirektnom izboru članova Predsjedništva i poslanika za Dom naroda. Treba naglasiti i da je posljednja Dodikova izjava, od 14. maja, podržala ove navode.

Dodik pristaje na brisanje riječi 'Srbin'

Čelnik SNSD-a poručio je kako je 'stvar Federacije BiH kako će urediti rješenja koja se odnose na taj entitet, ali RS nema namjeru mijenjati neposredan izbor člana Predsjedništva BiH“. Opcija da FBiH promijeni svoj način izbora, a RS zadrži svoje procese, neprihvatljiva je za Bošnjake i federalne demokrate, jer bi ovo prikazalo da RS jeste država unutar države.

Pored toga, Dodik je ranije izjavio kako je RS opredijeljena za provedbu strasbourške odluke, ali ne više od onoga što ona traži, što također govori o realnosti dogovora između HDZ-a i SDP-a. Njegov je stav da odluka zahtijeva samo da se ukloni diskriminacija prilikom odabira člana Predsjedništva; spreman je pristati i na to da se izbriše 'Srbin' u stavku koji regulira pitanje odabira člana Predsjedništva iz RS-a.


Jakob Finci i Dervo Sejdić, Jevrej i Rom koji nisu imali pravo kandidovanja za Predsjedništvo BiH

Podsjetimo, Evropska unija od BiH traži rješavanje slučaja Sejdić-Finci želimo li dobiti kandidatski status da pristupimo ovoj zajednici zemalja, a od krucijalne važnosti je i imati usvojen budžet. Sejdić-Finci pitanje je koje se već  više od tri godine vuče po političkim koridorima BiH. Nakon što je Komisija bh. skupštine, nakon više mjeseci rada, digla ruke jer nije našla rješenje, stranački lideri obavezali su se da će doći do dogovora.

Ni na posljednjem sastanku u Banjoj Luci oko ovog pitanja nije bilo dogovora. Ne očekuje se veliki pomak po ovom pitanju ni danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije