U BiH sve češće online prevare: Prepoznajte ih i zaštitite se od istih kroz kratak vodič

0
Radiosarajevo.ba
U BiH sve češće online prevare: Prepoznajte ih i zaštitite se od istih kroz kratak vodič
Foto: Pexels / Hakeri

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaprimilo je u proteklom periodu više prijava krivičnih djela prevare koje su izvršene putem društvenih mreža. 

U policijskim biltenima MUP USK zaprimljen je veći broj prijava koje se odnose na kupovinu i prodaju putem internet platformi, na način da su građani prilikom kupovine ili prodaje nepoznatim licima ustupili podatke svojih bankovnih kartica, tako da im je nepoznato lice putem poruka dostavilo navodni link internet stranica od brzih pošta, kako bi im se uplatio traženi novčani iznos.

Već duže vrijeme, sigurnosne službe, posebno policija upozorava građane na malverzacije putem kanala komunikacije putem interneta, te da su one po svojoj tipologiji raznovrsne. Građani i građanke Bosne i Hercegovine koji koriste sredstva online komunikacije i online plaćanja, trebaju biti svjesna rizika koji se mogu pojaviti pri vršenju ovih aktivnosti. 

Tragedija u BiH: Poginule četiri mlade osobe

Tragedija u BiH: Poginule četiri mlade osobe

Prevare se širom svijeta dešavaju sve više putem online sredstava komunikacije, kao što je email. Veća je vjerovatnoća da ćete postati žrtva prevare online u odnosu na bilo koji drugi zločin. Postoji mnogo različitih vrsta online prevara kao što su lažne ponude za "besplatnu probnu verziju", lažne e-poruke, krivotvorena roba, te prodaja različitih proizvoda i usluga, te sverastući trend prodaje dojava za namještene utakmice i slično. 

Prema svjetskoj statistici, neke od najčešćih zabilježenih su one koje se odnose na kopiranje vladinih web stranica ili stranica slavnih ličnosti. Neke prevare uključuju web stranice dizajnirane da izgledaju kao službene vladine web stranicem, ali razlika je da vam ovakvi tipovi lažnih stranica naplaćuju naknadu za obradu i obavljanje službenih dokumenata, te imaju drugačije stranice na aplikaciji od samih legalnih stranica vlade. 

Influenserka se pohvalila kako joj je muž milioner kupio ostrvo: "Sada mogu slobodno nositi bikini"

Influenserka se pohvalila kako joj je muž milioner kupio ostrvo: "Sada mogu slobodno nositi bikini"

Također, sve više se javljaju krajnji korisnici i korisnice koji su žrtva prevare preko lažnih apela ili lažnih profila slavnih ličnosti poput Miley Cyrus, Novaka Đokovića, ali i drugih, gdje se od njih zahtjeva da pošalju izvjesnu količinu novca, koja će im biti trostruko vraćena od slavne ličnosti. 

Prevare u kontekstu ljubavnih sastanaka su isto česte, gdje osoba mapira potencijalnu žrtvu na stranicama za upoznavanje ili društvenim mrežama, te je navodi da se rodi osjećaj "lažne zaljubljenosti", koja će rezultirati da osoba na zahtjev prevaranta/ice pošalje izvjesnu sumu novca prema istom, nakon čega ostaje povrijeđena jer najčešće nakon finansijskog dobitka, prevaranti/ce nestanu bez traga. 

Oblici pharminga i phishinga zahtjevaju više tehničke osposobljenosti prevaranta. Tipa pharming je preusmjeravanje saobraćaja sa jedne web stranice na drugu, posebno u kontekstu bankarstva i e-trgovina. 

Kako se zaštititi?

Nikada nemojte davati novac niti slati vrijednu robu i nikada ne dozvolite nikome koga ne poznajete da prebaci novac na vaš bankovni račun ili da vi prebacujete na njihov. Isto tako, dobro je da ne dijelite previše kompromitirajućih privatnih podataka na svom profilu, te da zaštitite svoje finansijske informacije od drugih. 

Neke tehnološke mjere kao što je dvostruka autentikacija, mogu vam pomoći u zaštiti vaših online resursa. A najbitniji je ljudski faktor i svjesnost da se ovakve prevare dešavaju. 

Još jedna stvar koja je bitna jeste vršenje redovnih nadogradnji softvera koje koristite, posebno u kontekstu web preglednika, sistema, te drugih koji često u sebi sadrže bitne sigurnosne izmjene. Ovim putem ćete barem malo osigurati svoj računar od nepoželjnih "gostiju". Antivirusi također mogu prepoznati prijetnju u mailu ili na računaru, te samim time na vrijeme prepoznati i spriječiti maliciozne softvere. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije