U BiH se smanjuje broj preduzeća i raste nelikvidnost

Radiosarajevo.ba
U BiH se smanjuje broj preduzeća i raste nelikvidnost

Nakon prethodnih godina ekonomske krize podaci za prvi kvartal 2011. ukazuju da je došlo do izvjesne stabilizacije i nagovještaja blagog rasta privrednih aktivnosti, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Kantona Sarajevo (PKKS).

Tako je naprimjer industrijska proizvodnja u prvom kvartalu 2011. u odnosu na isti period prošle godine zabilježila rast od 2,2 posto, promet u trgovini namalo 17,2, izvoz 10,2 posto i dr.

"Ovaj nagovještaj stabilizacije i blagog rasta privrede nije rezultat poduzetih mjera od izvršne i zakonodavne vlasti, nego prije svega utjecaja koji dolaze izvana, s obzirom na to da su neke zemlje s kojima BiH ima ekonomske odnose izašle ili izlaze iz krize“, kazao je predsjednik PKKS Kemal Grebo.

Po njegovim riječima, još veliki broj problema čeka na rješavanje kao što su ublažavanje posljedica gubitka poslova naših kompanija u Libiji, zabrana izvoza oružja i opreme, visoka opterećenja privrede, prekomjerna javna potrošnja i dr. Grebo je kazao da u tom smislu pozdravljaju opredjeljenje i posljednje poteze Federalne vlade koji idu u pravcu ostvarivanja ušteda.

Kada je pitanju Kanton Sarajevo gorući problem je, po Grebinim riječima, neadekvatna privredna struktura i veoma nisko učešće prerađivačke industrije u ukupnoj privredi zbog čega je KS u posljednje vrijeme počeo zaostajati za drugim kantonima.

Sadašnja privredna struktura ne može osigurati veću proizvodnju i novostvorenu vrijednost, odnosno veći dohodak, brže i veće zapošljavanje, ravnomjerniji balans izvoza i uvoza, te veće budžetske prihode. U prošloj godini, kako je naglasio Grebo, smanjen je broj preduzeća što se direktno odražava na stanje u oblasti zapošljavanja, a uz to bilježi se pad ekonomičnosti i povećanje nelikvidnosti.

"Komora traži da se snimi realno stanje privrede KS-a i uporedi s drugim kantonima i gradovima i da se na osnovu toga donesu odgovarajuće strategije razvoja da bi vlasti u KS-u donosile mjere, kojima će se popravljati privredni ambijent i ubrzati ekonomski razvoj“, naglasio je Grebo.

On je podsjetio da PKKS već nekoliko godina uporno traži da se promijeni Zakon o komorama u FBiH i da se kroz obavezno članstvo stvore potrebni uvjeti za rad ove i drugih komorskih asocijacija.

Također, Komora traži od Vanjskotrgovinske komore BiH da se pravičnije izvrši raspodjela poslova u vezi s javnim ovlaštenjima i u tom kontekstu prije mjesec dana obnovljen je zahtjev VTKBiH, vezan za poslove raspodjele detašmana između komora u FBiH, ali Privrednoj komori KS-a dosad nije stigao odgovor.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije