U BiH nema prognoze rasta za 2012

Radiosarajevo.ba
U BiH nema prognoze rasta za 2012

Prognoza ekonomskog rasta BiH za 2012. godinu dodatno je smanjena zbog očekivanja novog vala ekonomske krize u euro-zoni, procjena je analitičara Raiffeisen BANK d.d. BiH. 

Treći kvartal 2011. godine, u smislu ključnih ekonomskih kretanja bio je obilježen uspješnom emisijom trezorskih zapisa entitetskih ministarstava finansija putem domaćih tržišta kapitala radi finansiranja budžetskih deficita, dodatnim najavama o povećanju reguliranih cijena gasa i RTV takse koje bi do kraja godine trebale dodatno izvršiti pritisak na nivo inflacije i sve većom neizvjesnošću koju neformiranje vlasti na državnom nivou donosi kroz blokirano usvajanje budžeta na državnom nivou i stopirano finansiranje od vanjskih kreditora planirano za ovu godinu. 

Osjetno usporavanje ekonomskog rasta očekuje se tek u posljednjem kvartalu ove godine i posebno u narednoj godini, usljed očekivanog ozbiljnog pogoršanja vanjskog okruženja kroz "novi val" ekonomske i finansijske krize u euro-zoni. 

Trendovi zabilježeni u bankarskom sektoru BiH u trećem kvartalu također ukazuju na prve naznake usporavanja rasta kreditne aktivnosti i postupno zaustavljanje trenda pada kamatnih stopa, navodi se u analizi.  

U skladu s navedenim, efekti „novog vala“ ekonomske i finansijske krize koji će zahvatiti euro-zonu, na malu bh. ekonomiju zavisnu od vanjskih tržišta i finansiranja očekuju se upravo u 2012. godini. 

Ovi efekti će biti evidentni kroz smanjeni priliv vanjskog finansiranja u bankarski sektor zbog otežanog finansiranja na međunarodnim tržištima, smanjen ulazak doznaka bh. građana iz inostranstva te stranih direktnih ulaganja, drastično usporavanje rasta izvoza i industrijske proizvodnje, time i zaustavljanje oporavka tržišta rada, što će značajno utjecati na domaću potrošnju i kupovnu moć građana i na koncu ukupan nivo rasta bh. ekonomije. 

 S obzirom  na to da će time ključni pokretači rasta domaće ekonomije biti značajno pogoršani, snižena su očekivanja realnog ekonomskog rasta za BiH s 1,5 posto  na svega jedan posto u 2012. godini, saopćeno je iz Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije