Treba unaprijediti nastavni plan i program u FBiH

Radiosarajevo.ba
Treba unaprijediti nastavni plan i program u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti organiziralo je u protekla dva dana u Bihaću i Mostaru javne rasprave o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine na kojima je sudjelovao veliki broj nastavnika, direktora škola, savjetnika pedagoških zavoda, predstavnika roditelja i učenika, te profesora sa visokoškolskih ustanova i drugih zainteresiranih.

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić ovom je prilikom istakao da je mijenjanje nastavnih planova i programa složen i dugotrajan proces zbog čega se ministarstvo odlučilo za organizaciju serije tematskih javnih rasprava sa što više sudionika, koji će iznijeti svoja stajališta i dati eventualne prijedloge za određena poboljšanja. Krajnji rezultati ovih aktivnosti trebali bi biti sadržaji učenja koji su rasterećeni od nepotrebne faktografije i više povezani sa životom i razvojem znanosti i tehnologije te sa primjenom tehnologije usmjerene na dijete.

"Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH ima dosta nedostataka, pojedini predmetni nisu prilagođeni djeci određenog uzrasta, ne postoji korelacija između nekih predmeta u određenim razredima što je nužno za uspješno savladavanje cjelokupnog nastavnog plana i programa. Stoga ovim javnim rasprava želimo učiniti sve što je moguće kako bi se rasteretio nastavni plan i program, kao i nepotrebna faktografija koja se, objektivno, namnožila proteklih godina. Dakle, naš je cilj da ovim procesom damo doprinos kreiranju kvalitetnijeg i ujednačenijeg obrazovnog sistema u Federaciji BiH, u kojem savremeni principi izrade nastavnih planova i programa i njihovo približavanje evropskim standardima predstavljaju značajan segment“, kazao je federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić na otvaranju javnih rasprava u Bihaću i Mostaru.

Prema njegovim riječima, ovo je okvirni nastavni plan i program za područje cijele FBiH, napisan na sva tri jezika, i to je jedini plan i program na koji Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, zajedno s nekim županijskim ministarstvima, ima utjecaj. "Ukoliko neko bude tražio našu asistenciju ili našu pomoć u bilo kojem drugom nastavnom planu i programu mi ćemo pomoći. Ova je zemlja isuviše mala da bi je dijelili po nastavnim planovima i programima. Ne mogu utjecati na to ko će ga prihvatiti, jer je obrazovanje u nadležnost kantonalnih ministarstava, i u kojoj će mjeri neko sarađivati s nama,  ali mi smo otvoreni  za saradnju", kazao je ministar Mašić.

 Inače, tema javne rasprave u Bihaću bila je Fizika, matematika, informatika i tehnička kultura, a u Mostaru: Historija, geografija, društvo i moja okolina.  Slične javne rasprave, ali o drugim srednim predmetima, do sada su održane i u Sarajevu, Zenici i Tuzli.

Finaliziranjem ovih aktivnosti, prvi puta u Federaciji BiH, bit će objavljen sveobuhvatan i cjelovit Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu, što će doprinijeti kvalitetnijem i ujednačenijem obrazovnom sistemu u Federaciji BiH, zasnovanom na suvremenim principima učenja. Također, ujednačavanje nastavnih planova i programa znatno će doprinijeti i racionalnijem sistemu udžbeničke politike i efikasnijoj prohodnosti učenika.

 Nakon pet održanih tematskih javnih rasprava o srodnim predmetima, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti planira održati još jednu, u Sarajevu, čime će biti zaokružen ovaj ciklus javnih rasprava, započetih krajem prošle godine, a organiziranih u svrhu razvijanja znanstvene podloge za reformu nastavnih sadržaja s ciljem sveoguhvatnog unapređivanja kvalitete odgoja i obrazovanja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije