Tadić-Radmanović: Poštivanje Dejtonskog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Tadić-Radmanović: Poštivanje Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavili su u danas kako je poštivanje Dejtonskog sporazuma preduslov stabilnosti BiH i čitavog regiona.

Tadić je izjavio da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, snažno podržava sve političke implikacije tog dokumenta, a to znači i integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Tadić je istakao da specijane veze koje Srbija ima s Republikom Srpskom ni na koji način nisu prijetnja integritetu BiH i poručio da su vlasti u Beogradu zainteresovne i za uspostavljanje specijalnih paralelnih veza i s Federeacijom BiH.

Po njegovim riječima, za Srbiju je prihvatljiv svaki dogovor do koga se u BiH dođe konsenzusom sva tri konstitutivna naroda.

"Učlanjenje u Evropsku uniju i NATO je zajednički interes svih političkih činilaca i BiH i Srbija podržava i jedno i drugo opredeljenje", rekao je Tadić.

Radmanović je konstatovao da su odnosi Srbije i BiH i dalje opterećeni događajima iz prošlosti i naglasio da prošlost ne smije biti prepreka poslovima koji su od interesa za budućnost dvije zemlje.

Po njegovim riječima, problemi u unutrašnjem funkcioniranju BiH posljedica su različitih tumačenja Dejtonskog sporazuma, ali i dominantne uloge visokog predstavnika međunarodne zajednice čija su ovlaštenja, kako je ocijenio, neprimjerena jednom evropskom društvu.

Tadić i Radmanović su razgovarali i o ekonomskoj saradnji, posebno o mogućnosti zajedničkog investiranja BiH i Srbije i iskorištavanju hidroenergetskih potencijala Drine.

Na sastanku je bilo riječi i o važnosti interreligijskog dijaloga kao preduslova mira i stabilnosti u regionu.

"Teško iskustvo 90-ih uči nas da je važno spriječavati sve vrste konflikata, a svaka vrsta religijske radikalizacije je prijetnja miru", rekao je Tadić.

Tadić i Radmanović su se složili da zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se protiv Dobrice Ćosića i Zorana Lilića podigne optužnica zbog navodnih zločina u BiH ne priliči jednom visokorangiranom političaru.

"Te izjave su u funkciji radikalizacije odnosa u BiH i odnosa sa Srbijom. Tako nešto nam u BiH nije potrebno", rekao je Radmanović.

Predsjednik Tadić je, reagujući na istu izjavu, istakao da optužnice treba da podižu tužilaštva, a ne političari.

Radmanović će se tokom zvanične posjete Beogradu sastati i s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i posjetiti Skupštinu Srbije.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije