Suočavanje s prošlošću je ključno za BiH

Radiosarajevo.ba
Suočavanje s prošlošću je ključno za BiH

Činjenice koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) o počinjenim zločinima i sistematskim kršenjima Međunarodnog humanitarnog prava osnova su za suočavanje s prošlošću, kao i za jačanje povjerenja i procesa pomirenja, odnosno duha razumjevanja i saradnje u BiH i zemljama regiona, istaknuto je danas u Sarajevu na konferenciji "Naslijeđe MKSJ-a u bivšoj Jugoslaviji"

Konferencija u glavnom gradu BiH, prva je iz serije sličnih skupova koje Outreach program MKSJ organizira u regionu u sklopu napora Međunarodnog suda da podstakne konstruktivan dijalog o ulozi ovog suda u kontekstu valoriziranja njegovog anslijeđa i iniciranja pozitivnih procesa u zemljamna nastalim disolucijom bivše Jugoslavije.

Kako je u uvodnom dijelu skupa istaknuo potpredsjednik MKSJ-a, sudija Carmel Agius, naslijeđe tog suda trebalo bi biti katalizator pozitivnih promjena i izgradnje bolje budućnosti za sve zemlje regiona, što nije moguće bez suočavanja s prošlošću.

Ukazao je na brojne pozitivne implikacije koje je rad MKSJ-a proizveo tokom gotovo dvadesetogodišnjeg perioda, a koji, osim pravosudnih elementa - jačanja vladavine prava i unapređenja sudske prakse, uključuje i druge šire društvene procese, te ima utjecaj na razvoj međunarodnih mehanizama iz domena otklanjanja kulture nekažnjivosti, odnosno privođenja pravdi svih onih koji su se ogriješili o odredbe Međunarodnog humanitarnog prava.

Potredsjednik MKSJ-a podsjetio je na ogromne žrtve glavnog grada BiH tokom troipogodišnje opsade, kao i stradanja i teror širom zemlje, odajući počast žrtvama, uz uvjerenje da su rezultati MKSJ dali bar neku utjehu građanima Sarajeva i BiH.

Sudionicima Konferencije obratio se i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambadasor Peter Sorensen, uz uvjerenje da će pravosudne institucije u BiH nastaviti odlučnije procesuiranje osoba osumnjičenih za ratne zločine.
 
Sorensen je kazao da Evropska komisija kontinuirano podržava rad domaćih pravosudnih institucija, te da je u tu svrhu za period 2012,-2014. godina planirano da se putem IPA-fondova osigura više od 90 miliona KM, od čega 34 miliona KM za procesuiranje ratnih zločina.

Jedan od panelista, član ekspertne radne grupe za izradu Strategije tranzicijske pravde u BiH doc. dr. Goran Šimić smatra da je pitanje suočavanja s prošlošću od esencijalne važnosti za državu BiH.

"Sigurno je da trebamo raditi na ekonomskom i svekolikom drugom oporavku BiH, ali, istovremeno, moramo riješiti elementarne stvari", kazao je Šimić, te dodao da se ni dan, danas, 17 godina nakon rata ne zna ko je poginuo u BiH i kako se to desilo, te da postoji mali segment istine koju su utvrdili MKSJ i drugi sudovi, prenosi Fena.

Mišljenja je da takva situacija otvara ogromne mogućnosti za manipulaciju, kako samim brojem žrtava, koji se u BiH kreće od 20.000 do 300.000, do raznih manipulacija žrtvama i njihovim stradanjem.     

"Sve dok je to tako smatram da će u BiH sami temelji države biti vrlo nestabilni i da moramo pronaći snage da pogledamo jedni drugima u oči, da priznamo iskreno što smo uradili, da zatražimo za to oprost i da to svi zajedno učinimo, jer bez toga mi ćemo i dalje decenijama manipulirati istinom i odgajati generacije koje će biti spremne za rat kada više nas ovdje ne bude," naglašava Šimić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije