Suđenje Goranu Zupcu: Svjedoci o nadležnostima SIPA-e

Radiosarajevo.ba
Suđenje Goranu Zupcu: Svjedoci o nadležnostima SIPA-e

Svjedočenjima Fahrudina Radončića, Dragana Lukača, Dragana Golijana, Nedeljka Škrbe i Blažana Trgića danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zubcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), optuženom za nesavjestan rad u službi, a u vezi s protestima i dešavanjima od 7. februara kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, piše Fena.

Svjedok Fahrudin Radončić, koji je u inkriminirano vrijeme obnašao dužnost ministra sigurnosti BiH, istaknuo je da ovo ministarstvo nema operativne nadležnosti, te da, shodno tome, on nije mogao davati upute u vezi s djelovanjem agencija za provedbu zakona.

Naveo je da je kao osoba koja je u to vrijeme bila na funkciji ministra sigurnosti imao kontakte s čelnicima policijskih agencija, te da je telefonom kontaktiran od tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) Himze Selimovića koji ga je zamolio da nazove Gorana Zupca, budući da ga on (Selimović) nije uspio kontaktirati.

SIPA nije nadležna za narušavanje javnog reda i mira

Radončić je ispričao da se telefonski "čuo" sa Zupcem i pitao ga može li pomoći s obzirom na eskalaciju dešavanja, te da mu je ovaj odgovorio da pripadnici SIPA-ine Jedinice za podršku nisu obučeni za postupanje u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, odnosno da to nije u nadležnosti SIPA-e, te da je ova jedinica obučena za upotrebu smrtonosne sile.

Pojasnio je da je identično obrazloženje od Zupca dobio i kada ga je kontaktirao tokom protesta u povodu nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju sredinom 2013. godine, kada je bila blokirana zgrada Pralamentarne skupštine BiH.   

Svjedok je dodao da su SIPA i DKPTBiH potpuno nezavisne u radu, te da se usljed nejasnoća u pogledu međusobnih odnosa policijskih agencija 10. juna ove godine pristupilo potpisivanju Sporazuma o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona (DKPTBiH, SIPA-e, Granične policije BiH, FMUP-a, FUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo).

Radončić je naveo da je tokom "kritičnih dešavanja" bio pod velikim pritiskom te da su u javnosti iznošene različite ocjene tih dešavanja, odnosno da je prejudiciran njihov karakter, kao i da je on lično bio ignorisan od policijskih čelnika koji su, kako je naveo, bili "samozatajni" prema njemu.  

Svjedok Dragan Lukač, aktuelni direktor Federalne uprave policije (FUP) ukazao je na način na koji je FUP bio angažiran 6. i 7. februara, ali i nakon toga, podsjećajući da je njegova specijalna jedinica bila angažovana na suzbijanju demonstracija koje su zadobile rušilački karakter i rezultirale paljenjem zgrade Predsjedništva BiH, a što je omogućilo angažiranje vatrogasaca i sprečavanje težih posljedica. 

On smatra da je u takvoj situaciji SIPA imala nadležnost za djelovanje, te podsjeća na određene odredbe zakona o SIPA-i i DKPTBiH-a kojima je to definisano, navodeći da je direktor DKPT-a bio ovlašten da traži pomoć od SIPA-e.

Lukač je naveo da su SIPA, DKPTBiH i Granična policija BiH upravne organizacije u sklopu Ministarstva sigurnosti BiH, ocijenivši da treba razlikovati njihov međusobni odnos koji je horizontalno strukturiran od odnosa "po vertikali" s policijskim agencijama na nižim nivoima.    

Ostatak njegovog svjedočenja odnosio se na dinamiku dešavanja koja su obuhvaćena optužnicom i kontakte s dužnosnicima Tužilaštva BiH, te ulogu FUP-a u prikupljanju podataka u vezi s inkriminiranim dešavanjima.

Svjedok Dragan Golijan, aktuelni zamjenik načelnika SIPA-inog Regionalnog ureda Sarajevo i bivši šef kabineta direktora SIPA-e, govorio je o postupanju ove agencije u određenim slučajevima, podsjećajući da je za angažovanje SIPA-inih specijalaca neophodno imati naredbu Suda i Tužilaštva BiH.

Opisujući događaje od 7. februara, rekao je da do 17 sati u SIPA-i nisu imali službenu informaciju o napadu na zgradu Predsjedništva BiH, ustvrdivši pritom da međusobni odnosi policijskih agencija u pogledu pružanja pomoći nisu zakonom regulisani.

Iskazi policijskih službenika SIPA-e i DKTP-a Nedeljka Škrbe i Blažana Trgića odnosili su se na okolnosti u vezi sa slanjem odnosno prijemom depeše upućene iz DKPT u SIPA-u, a kojom je zatražena pomoć, odnosno angažiranje SIPA-inih specijalaca na zaštiti zgrade bh. Predsjedništva.

Prema njihovim svjedočenjima pisana depeša je poslata 7. februara nešto iza 17 sati, a na nju je odgovoreno telefonski kratko u "policijskom žargonu" iz čega je bilo jasno da SIPA-ina Jedinica za podršku neće biti angažovana.

Zupca optužnica tereti za nesavjestan rad u službi, jer je, kako se navodi, odbio da pruži traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela tokom nasilnih demonstracija 7. februara u Sarajevu.

On se, prema tužbenim navodima, oglušio o zahtjeve tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himze Selimovića za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 7. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije