Subotnji protesti zadnje upozorenje

Radiosarajevo.ba
Subotnji protesti zadnje upozorenje

Za subotu, 26. maja u Sarajevu, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) zakazao je proteste upozorenja. Okupit će se, kako se očekuje, više hiljada nezadovoljnih radnika koji će ispred Parlamenta Federacije BiH tražiti zakonske promjene koje bi ih trebali iščupati iz ekonomsko-socijalne bijede.

Svjesni obima posla koji traže, ostavili su cijelo ljeto lokalnim vlastodršcima da riješe radničke probleme. Ne učine li tako, u septembru će Federaciju BiH potresti masovni radnički protesti, rašireni diljem kantona, sa centralnim protestom u Sarajevu.

Ovo je posljednje upozorenje

Protest upozorenja počet će tačno u podne, ispred Parlamenta FBiH, u ul. Hamdije Kreševljakovića. Trajat će do 14 sati, nakon čega će okupljeni organizovati protestnu šetnju do Vlade FBiH

Upravo stoga, odgovore odgovornih u subotu neće čekati. Samo će zatražiti implementaciju dogovora iz protokola koji su potpisali sa političkim strankama, pobjednicama posljednjih izbora.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je sindikalnog čelnika Ismeta Bajramovića koji podvlači kako ovo upozorenje posljednji put šalju onima koji konačno treba da promijene stanje bh. radničke klase.  Njegove su riječi da se pravilan 'rez' može napraviti jedino svekolikim mijenjanjem bh. zakona. Zato i jesu pred Parlamentom, kako bi insistirali da delegati izglasaju zakonske izmjene po hitnom postupku.

Podsjeća Bajramović da su svi njihovi zahtjevi, preciznije njih 40, navedeni u potpisanom protokolu: između ostalog, tražit će se novi zakon o radu i promjene zakona o izvršnom postupku.


Primjerice, tražit će se donošenje izmjene i dopune zakona o štrajku: previše je sudskih tužbi protiv radnika koji su u štrajku. Ili, zakon o sigurnosti i zdravlju u radu što je u BiH, potpuno, zapostavljena oblast.

Zahtijevat će se i zakonsko uređenje plaća na nivou kantona (misleći na policijske službenike i organe uprave), izmjene zakona o prekršajima, o stečaju i o izvršnom postupku, koji danas omogućava „stogodišnje“ radničke tužbe za kršenje prava i neisplatu novca, a na osnovu kolektivnih ugovora – čak se ni novac za ovo ne planira u budžetima

Potom, navodi naš sagovornik, zakonski, a ne odlukama se mora urediti i uvezivanje radnog staža, donijeti zakon o koridoru 5c, onaj o koncesijama i o šumama, te propis o kojem se ovdje ni ne razmišlja: zakon o zaštiti prirodnih bogatstava, strateških resursa i kompanija.

Na subotnjim protestima, radnici će dati podršku graničarima, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju, institucijama koje su također u štrajku upozorenja, po sat vremena, svakodnevno od ponedjeljka

3 su glavna zakona

A tri su glavna zakona, čijom će se dosljednjom primjenom, smatraju Bajramović i SSSBiH, stati u kraj mafiji, kriminalu i korupciji jesu:
- Zakon o prekršajima: kaznu za jedan nepotpisani ugovor u radu, sa 10,000 KM povisiti na 200,000 KM;
- Zakon o finansijskoj konsolidaciji: ovaj zakon definira ovjeravanje zdravstvenih knjižica;
- Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Za kraj našeg razgovora, Bajramović kaže kako Sindikat opet preuzima stvari u svoje ruke, jer nevladin sektor nije uspio pokrenuti ove aktivnosti. „Septembar je mjesec u kojem će se znati da li imamo masovne proteste ili socijalni mir u fabrikama.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije