SOC: Studija o jačanju Parlamenta BiH

Radiosarajevo.ba
SOC: Studija o jačanju Parlamenta BiH

U okviru projekta ''Komparativna analiza demokratskih performansi parlamenata Srbije, BiH i Crne Gore'' grupa istraživača javnih politika okupljena oko Sarajevskog otvorenog centra (SOC) izradila je studiju koja je danas predstavljena u Sarajevu, a cilj joj je analiza funkcioniranja bh. parlamenta s preporukama za unapređenje njegove uloge i djelovanja u procesu donošenja odluka. 
Putem analize su istraživana pitanja u vezi  sa zakonodavnom i kontrolnom funkcijom parlamenta, transparentnošću u radu parlamenta, te o utjecaju međunarodnih aktera na njegov rad

„Član X Ustava BiH posvećen je njegovoj reviziji. Ustavne norme ovog člana nisu potpune i jasne, ne propisuje kome pripada pravo predlaganja amandmana na Ustav, te nije jasno definirano ko donosi odluku o promjeni Ustava kao nedostatke Ustava BiH iz analize“, navodi profesor s Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva Goran Marković

„Ustavom treba normirati kome pripada pravo predlaganja amandmana na Ustav. Treba odrediti koji je to minimalan broj poslanika, odnosno delegata koji mogu predložiti amandman.“

Dodao je da Ustavom treba izričito propisati kakva je uloga Doma naroda i kojom većinom on odlučuje o ustavnim amandmanima. Osim revizije Ustava, Marković putem predstavljanja analize ističe da jeneophodno i jasno definirati pravo zakonodavne inicijative, jer Ustav BiH ne sadrži norme o tome kome pripada pravo zakonodavne inicijative. 

''Uloga poslanika i delegata u vršenju zakonodavne funkcije nije značajna, uglavnom je formalna i svedena na potvrđivanje stranačkih oligarhija'', dodaje Marković te navodi da Parlament treba da delegatima pruži osnovna znanja za vršenje zakonodavne funkcije i stvori kadrovske i finansijske pretpostavke da kvalitetno i smisleno učestvuju u vršenju funkcije. 

Skupštinske komisije trebaju da češće organiziraju javne rasprave, stoji u analizi, jer se na taj način razvija novi tip političke kulture. Preporuka, koju navodi Marković jest da Parlamentarna skupština BiH treba da insistira na realizaciji zaključaka o direktnom televizijskom prijenosu sjednica Parlamenta putem javnih servisa, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije