Sjetite se stradanja Prijedorčana

Radiosarajevo.ba
Sjetite se stradanja Prijedorčana


Posljednjeg dana maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru putem lokalnog radija su naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje progona, nakon čega slijede masovne egzekucije, koncentracioni logori, silovanja i drugi zločini, čiji je cilj bio protjerivanje Bošnjaka i Hrvata iz prijedorske regije.

Ubijeno je 3173 civila, uključujući 102 djece i 256 žena. U logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje je zatočeno 31.000 ljudi i na kraju oko 53.000 opljačkano, poniženo i protjerano. Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor su totalno uništena.

Dvadeset godina kasnije, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i gradska uprava zabranili su žrtvama ove istrebljivačke kampanje da obilježe stradanje na bilo kojem javnom prostoru u gradu. Opštinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli, ističu organizatori kampanje Zaustavite negiranje genocida.

Gradonačelnik Pavić i lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova. Podizanje spomenika prijedorskim žrtvama u gradu nije dozvoljeno, a pristup mjestima zločina onemogućuju mnogi uključujući i Acelor Mittal, kompaniju koja je danas vlasnik lokacije na kojoj se nalazio zloglasni logor Omarska.

Nedavno je Pavić održao konferenciju za novinare na kojoj jeeksplicitno zabranio javnu komemoraciju smrti 266 prijedorskih žena i djevojčica ubijenih 1992. Komemoracija je na kraju održana u Beogradu, na Trgu republike, bez ijednog incidenta.

Kao odgovor na ove odluke, udruženja žrtava iz Prijedora su pokrenula globalni poziv na solidarnost sa žrtvama masovnih zločina u ovom gradu i širom svijeta, kojima se uskraćuje pravo na sjećanje.

Ovaj apel nas poziva da 31. maja stavimo bijelu traku ili bijeli čaršaf na prozor u znak podrške. Više informacija o tome kako možete podržati ovu važnu kampanju imate na stranici.

Objavite svoju fotografiju sa bijelom trakom ili bijelim čaršafom na svojoj kući, na svoj profil, na FB stranici  ili je pošaljite na stopgenocidedenial@gmail.com te naznačite iz kojeg grada je šaljete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije