Senat RS: BiH je protektorat koji stranci neće da napuste

Radiosarajevo.ba
Senat RS: BiH je protektorat koji stranci neće da napuste


Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je „RS danas u BiH sigurno najvažniji faktor, što se mnogima ne sviđa, ali su naučili lekciju da se bez tog entiteta ne može ništa".

Situaciju u BiH je nazvao složenom na relaciji RS - BiH, ističući da je, s druge strane, RS "politički i institucionalno veoma stabilna, ekonomski dobro stoji, i nema pritiska u tom pogledu u odnosu na mnoge zemlje u regionu".

Dodik je ovo rekao na konstitutivnoj sjednici novog saziva Senata RS-a, ističući da je „veoma važno da to tijelo postoji i da pokaže svoj kontinuitet".

On je također ponovio stav „da je BiH danas pod protektoratom međunarodne zajednice i da to više niko ne krije", navodeći da je osnovni koncept međunarodne zajednice bio Dejtonski sporazum, ali u međuvremenu se radilo na tome „da entiteti uvenu, a to treba čitati na način da je bila težnja da uvene RS, ostane njen prazan okvir, bez sadržine, i da ona bude - ništa".

On je ustvrdio da je postojala koncepcija da „RS bude prazna ljuštura, bez sadržaja", koja se provodila kroz brojne reforme u BiH, a RS bi bila „pod dominacijom jednog centra moći u kojem će se koncentrirati svi resursi i koja će vremenom postati ono što neki žele".

Podsjetio je i da je, kada je postao premijer, „bilo 14 zahtjeva za prijenos nadležnosti, a da se u međuvremenu nije prenijela nijedna sa RS-a na nivo BiH".

Dodik je u svom obraćanju Senatu RS-a naveo i da je sa RS-a prenijeto, kako kaže, neustavno 68 nadležnosti nametanjem od visokih predstavnika, a podsjetio je i na stavove koje su predstavnici tog entiteta imali prilikom reforme policije.

I ovaj put je optužio dvojicu bivših visokih predstavnika Wolfganga Petritscha i Paddyja Ashdowna da su „nanijeli najviše zla RS-u".

Za sadašnjem visokog predstavnika je rekao da nije sigurno da će biti posljednji koji će imati mandat u BiH.
„Ali to ne mijenja suštinu, jer smo jasno rekli da se autoritet međunarodne zajednice više ne može braniti ili graditi na način kao u prošlosti i da se mora promijeniti", rekao je.

On je, između ostalog, rekao da će „biti još igara", te da je jasno da „međunarodna zajednica neće da mijenja svoj bazični odnos prema BiH, ali se moramo vratiti onome što je jučer i rečeno u Narodnoj skupštini".

Dodik je poručio da „ukoliko se želi ovakva BiH onda se mora reći - Dejton zauvijek, a ukoliko se želi da se on mijenja onda RS ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini kao i sve druge normalne demokratske zajedncie".

Ta poruka, kako kaže, bit će upućena svakom, kao i da se u BiH mora provoditi samo slovo, a ne duh Dejtona.

On je optužio političke predstavnike Bošnjaka da imaju nerealne zahtjeve u pogledu funkcioniranja BiH, ističući i da problem u BiH nije Dejtonski sporazum, već Vašingtonski, "jer Federacija, vidi se, ne može da funkcionira".

Zbog toga se, rekao je, vrši pritisak za centralozaciju, koja ne daje efekte. Dodik je, između ostalog, dodao da nije protiv BiH, ali želi i da kaže kakvu je želi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je BiH već godinama protektorat i da međunarodna zajednica neće da ode iz BiH, ali i pozvao na "borbu" da do toga ipak dođe.

„BiH se u posljednjih 13 godina nalazi pod međunarodnom upravom, što nije novost na ovim prostorima i iz čega nisu uvijek izvlačeni kvalitetni zaključci i način kako se boriti protiv toga", rekao je Radmanović.

On smatra da u ovom momentu nema procjene „kada će prestati protektorat nad BiH, a samim tim i dijelom nad RS-om jer međunarodna zajednica nema koncept o tome i jednostavno ne želi da ode".

Radmanović je rekao i da danas ne važi odluka od prije dvije godine da se zatvori Ured visokog predstavnika.

Ustvrdio je i da EU, koja ponekad „ima trzaj od velikog brata iz SAD-a, ove godine spava, nema koncept oko BiH i proširenja EU, i ostavlja u BiH ljude koji komanduju legalno i legitimno izabranim vlastima BiH i njenim entitetima".

On navodi da „ekipa koja je sada uime RS-a u institucijama BiH" provodi koncept u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, stvorenu zajednicu dva državotvorna entiteta, i ni korak nazad".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istaknuo da su svi svjesni „koliko ima pritisaka da se to poremeti", ali i navodi da „se to mora izdržati zbog svih koji žive na ovom prostoru".

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ustvrdio je kako je „RS energično ustala protiv svog daljnjeg neustavnog razvlašćivanja".

"Ubuduće, eventualni prijenos nadležnosti s RS-a na institucije BiH može se vršiti samo na Ustavom utvrđeni način i na osnovu sporazuma entiteta", rekao je Kuzmanović na konstitutivnoj sjednici Senata RS-a.

Naveo je i da ustavne promjene u BiH moraju voditi jedino i isključivo domaće političke snage, bez uplitanja međunarodne zajednice.

„RS je spremna odgovorno pristupiti ovom procesu, u kapacitetu koji zadovoljava te potrebe, prvenstveno radi poboljšanja efikasnosti institucionalnih struktura i unapređenja administrativnih kapaciteta", naveo je entitetski predsjednik.

FENA/SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije