Seminar o sukobu interesa

Radiosarajevo.ba
Seminar o sukobu interesa

Sukob interesa u Bosni i Hercegovini i predstojeće izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa bila je tema okruglog stola upriličenog danas u Sarajevu u organizaciji Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Kako je u izjavi za medije istaknuo izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin, praksa  pokazuje da postoje brojne pravne praznine i nedorečenosti u pogledu primjene zakona o sukobu interesa na različitim nivoima, što implicira potrebu 

harmoniziranja zakonskog  okvira u ovoj oblasti.


Podsjetio je da su u BiH na snazi državni i dva entitetska zakona koji nisu konzistentni, jer, kako navodi, za praktično identične situacije primjenjuju se različiti propisi.


"TIBiH smatra da se mora izvršiti harmonizacija propisa o sukobu interesa, da se određene stvari moraju striktinije definisati, jer s jedne strane imamo prenormiranost u toj oblasti, a s druge određen broj pravnih praznina koje omogućavaju pojedinim visokim zvaničnicima da obavljajući funkcije više djeluju u privatnom, nego u javnom interesu", naglašava Blagovčanin.


Po njegovim riječima, regulativu (zakonske odredbe) u oblasti sukoba interesa potrebno je precizirati, usaglasiti na teritoriji cijele države te popuniti postojeće pravne praznine 


TIBiH, kako je rečeno, prati situaciju u vezi s primjenom legislative u oblasti sukoba interesa i na odgovarajući način reagira u slučajevima za koje ocijeni da je to neophodno i to: podnošenjem prijava Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIKBiH) za eventualno utvrđivanje sukoba interesa, odnosno tužbi u nadležnim sudovima u BiH.


U tom kontekstu, TIBiH je primio veliki broj pritužbi koje se odnose na zapošljavanje i nije zadovoljan procesuiranjem takvih slučajeva, kao ni, generalno, procesuiranjem slučajeva korupcije.

 

TIBiH cijeni da praksa svjedoči o simboličnom broju presuda za korupciju, a, ako do toga i dođe, uglavnom su to uvjetne sankcije, kojima se ne može ostvariti svrha prevencije i kažnjavanja.  


Sudionicima skupa se u uvodnom dijelu obratila predstavnica CIK-a BiH Danka Mandić, fokusirajući se na poteškoće na koje CIK nailazi kada je u pitanju primjena legislative u oblasti sukoba interesa.


Kazala je da se to prije svega odnosi na potrebu preciziranja određenih zakonskih odredbi koje se odnose na izabrane i imenovane zvaničnike, te na sankcioniranje određenih pojava koje proistječu iz sukoba interesa na različitim nivoima. 


Formirana je i Interesorna radna grupa za izmjene Zakona o sukobu na državnom nivou, a kako se očekuje, predstavnici civilnog društva bit će uključeni u rad na tom planu, "jer se radi o krucijalnom propisu za sprječavanje korupcije te pojava nepotizma u organima i institucijama BiH".


TIBiH će, kako je najavljeno, sudionicima skupa predstaviti nalaze regionalnog istraživanja i pregled prakse u procesuiranju slučajeva sukoba interesa. 


Okruglom stolu o sukobu interesa prisustvovali su predstavnici nadležnih organa i institucija državnog i entitetskog nivoa te organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije