SDP i SBB vjeruju u 'lakoću' izmjene vlasti u FBiH

Radiosarajevo.ba
SDP i SBB vjeruju u 'lakoću' izmjene vlasti u FBiH


Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i Socijaldemokratska partija BiH usaglasili su program nove parlamentarne većine i nove vlade na nivou Federacije BiH.

Iako većinu na vrhu Federacije BiH još uvijek čine SDP, SDA, HSP i Radom za boljitak, federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i šef Kluba poslanika SBB-a u Federalnom parlamentu Fehim Škaljić, danas (14. juna) su u Sarajevu dogovorili prioritete nove vlade oko budućih zadataka.

Za sutra su najavljeni međusobni sastanci lidera tri stranke 'nove većine' u Federaciji BiH: SDP i SBB, te SDP i Hrvatske demokratske zajednice BiH

Nikšić i Škaljić smatraju da neće imati problema u formiranju vlade i da imaju dvotrećinsku većinu u Parlamentu neophodnu za smjenu aktuelne vlasti u FBiH. Kako je rečeno novinarima, rekonstrukcija Vlade će biti pokrenuta i izabrano novo parlamentarno rukovodstvo.

Postoji kapacitet da se izabere novo rukovodstvo. Ta nova parlamentarna većina šalje predsjedniku i potpredsjednicima FBiH zahtjev da pristupe onome što je njihova odgovornost (smjeni Vlade, op.a)“, bio je decidan Škaljić, ocijenivši da funkcije predsjednika i dvojice njegovih zamjenika nisu političke funkcije, već pozicije izvedene iz parlamentarnog sistema FBiH, čija je uloga da se štiti demokratičnost postupka i Ustav.

Nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima

„Ako se u Parlamentu formira nova većina, njihova dužnost je da to ispoštuju.“


Federalni Dom naroda (Arhiv, Radiosarajevo.ba)

Rekao je još Škaljić da se, kada je u pitanju demokratičnost postupka, ovdje ne govori o tome da li je pojedinac bio loš ili ne. „Ovdje je izgubljena parlamentarna većina koja je formirala prethodnu vladu jer se partneri u toj većini nisu mogli usaglasiti. Stvorena je nova i legitimno je pravo da zahtijeva formiranje nove vlade.“

Nikšić je novinarima kazao i kako kalkulacije o potrebnoj dvotrećinskoj većini treba prepustiti njima, da ih „odrade kada dođe do toga“. Doznali smo i da na sastanku ovog dvojca nije bilo riječi o budućim kadrovskim rješenjima.

Nikšić, koji je, podsjetimo, (kao i cijelo rukovodstvo SDP-a) tokom cijele ove godine naglašavao da će ova Vlada FBiH biti smijenjena „samo zbog loših rezultata“, rekao je kako je zadovoljan danas dogovorenim principima sa SBB-om, nekoliko puta istakavši kako je dogovor uslijedio brzo

No, iako su SDP i SBB ubijeđeni u lakoću procesa promjene stranaka na čelu Federacije BiH, teško je prihvatiti taj optimizam, ima li se u vidu raznolikost svih problema koji se mogu pojaviti na ovom putu. Recimo, predsjednik FBiH, koji treba odobriti zahtjev o smjeni, Živko Budimir član je HSP-a, stranke koja čini trenutnu većinu i koja bi zbog planova SBB-a i SDP-a ostala bez svojih fotelja; potpredsjednik FBiH jeste Mirsad Kebo (SDA). Ne treba očekivati da će ovaj dvojac planovima o novoj vlasti dati podršku.

Naplata dugova većih od 2 milijarde

Međutim, SDP i SBB odista su uvjereni (djelovali su i prilično odlučno danas na press-konferenciji, op.a) da će FBiH uskoro dobiti novu vlast te su u tom kontekstu izdvojili i prioritete rada buduće vlasti. Škaljić je tako podvukao njihovo ključno opredijeljenje da se posveti pažnja ekonomiji i "remiziraju poslovi koji će ubrzati privredni razvoj ovog prostora".

„Ono u čemu smo se ponosno usaglasili jeste potreba da normom, koju ćemo izgraditi kako pravno u oblasti građenja tako i fiskalno, stvorimo ambijent da investitori budu motivirani za ulaganje na ovim prostorima, što će BiH i FBiH omogućiti konsolidaciju fiskalnog položaja i bolji socijalni položaj stanovništva“, rekao je Škaljić

Pa je tako SDP prihvatio stanovište SBB-a da Vlada provede mjere ubrzanih postupaka naplate neplaćenih poreza koji prelaze dvije milijarde maraka i usmjeri taj novac u zapošljavanje i infrastrukturu.

U tom je kontekstu Škaljić najavio i fokus na infrastrukturne radove koji bi trebali integrisati FBiH u cjeloviti sistem i omogućiti nova zapošljavanja: namjera je, poslije koridora 5c, izgraditi putne pravce od koridora ka Neumu, i od Sarajeva prema Tuzli, Bihaću i Goraždu.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije