SDA: Mi sami ne napuštamo Vijeće, neka nas izbace

Radiosarajevo.ba
SDA: Mi sami ne napuštamo Vijeće, neka nas izbace


Predstavnici Stranke demokratske akcije nemaju namjeru 'sami' se povući iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ma koliko 'petorka' smatrala da se ova stranka, odbijanjem da podrži ovogodišnji budžet naše zemlje, sama diskvalificirala iz bh. vlasti.

SDA se povlači iz Vijeća ministara BiH

'Neka nas istjeraju'

Naime, nakon današnjeg sastanka lidera šest političkih stranaka BiH, istaknuto je da budžet nije dogovoren, a agencije su objavile kako je „sada već izvjesno da će se SDA povući iz Vijeća ministara BiH.“

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje u SDA, ova stranka je stava da ako „oni smatraju da ne trebamo da budemo unutar Vijeća ministara, neka nas istjeraju.“ Podsjećaju i da je proceduru za „ovakve stvari“, propisao i Ustav, te da to što neće glasati za budžet ne znači automatski izlazak iz vlasti.

Stranački predsjednik Sulejman Tihić, nakon sastanka, ponovio je kako SDA neće sutra prihvatiti budžet i glasat će protiv.


Sulejman Tihić

Predsjednik Republike Srpske i lider Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je kako je „jasno rečeno da je budžet najvažnija tačka ove političke strukture i da onaj ko ne podrži budžet sam sebe diskvalifikuje iz sastava Savjeta ministara BiH." Dodik, kako je prenešeno, nije precizirao gdje ili kad je „jasno rečeno“ da stranka sama sebe diskvalificirala odbijanjem da podrži budžet.


Milorad Dodik

Ostali učesnici sastanka – Mladen Bosić (SDS), Dragan Čović (HDZBiH) i Božo Ljubić (HDZ1990) – uzdržali su se od političkih spekulacija, naglasivši tek da sutra očekuju usvajanje budžeta. Istovremeno je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija pojasnio da je "na stolu" bilo nekoliko prijedloga, ali da nijedan nije zadovoljio predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Lideri šest političkih stranaka u BiH dogovorili su na današnjem sastanku sporazum o vojnoj i državnoj imovini. Također, kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH, lideri su, između ostalog, definirali da naknadu i visinu naknade vrše odgovarajući entitetski organi

A raspre i podjele unutar šestorke, za naš portal komentira univerzitetski profesor evropskih integracija te znanstvenik iz Mostara Mile Lasić. Njegov prvi komentar bio je kako je "šestorka zbir naših realnosti".

„Mehanički gledano, može jedan njezin kotač biti zamijenjen drugim.“

Asocijacija nezrelosti

Profesora Lasića sve ovo, suštinski, podsjeća na „okrutnu, javašluk-konsocijacijsku igru oprobanih političkih igrača, premazanih svim mastima.

„To prosto izaziva kod mene asocijaciju nezrelosti političke kulture u kojoj mi živimo. Tako da, ja, kao posmatrač iz daljine, vidim samo jednim dijelom ove naše kolopletne nesreće koje nas udaljavaju od obaveza koje nam je činiti (...) za razliku od višenacionalnih zemalja u kojima imamo odgovornu konsocijaciju, mi ovdje prakticiramo neodgovornu. Ja to vidim u tom kontekstu.“

Lasić, zaključuje, ne može suditi da li je jedan više ili manje u pravu, ali siguran je da u društvu nedostaje konzensualne kulture koja vodi kompromisima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije