RTRS: Nećemo platiti kaznu RAK-u

Radiosarajevo.ba
RTRS: Nećemo platiti kaznu RAK-u

Osvježeno 22.01. u 10:30

Regulatorna agencija za komunikacije je donijela Rješenje kojim se Radio-televiziji Republike Srpske izriče novčana kazna od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banja Luka-Pobrđe.

Također, RTRS nije postupila po nalogu RAK-a od 14. decembra 2009. da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu.

Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći koristiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje.

RTRS: "Drakonska" RAK-ova kazna želi uništiti televiziju

Radio-televizija Republike Srpske saopćila je da neće platiti kaznu od 100.000 KM koju joj je danas izrekla Regulatorna agencija za komunikacije.

Ova medijska kuća u RS-u navodi da su javnost i RAK tokom današnjeg dana obaviješteni da je RTRS završila s testnim emitovanjem digitalnog TV signala sa lokacije Pobrđe – Banja Luka, te da im je bila namjera da nastave s tim procesom na lokacijama Kozara, Trebević i nova zgrada RTV Doma u Banjoj Luci.

Dalje tvrde da u Bosni i Hercegovini „ne postoji“ zakonska regulativa koja određuje pitanje digitalnog emitiranja i da „ne postoji“ mogućnost kažnjavanja zasnovana na zakonu.

RTRS smatra i da „drakonska kazna od 100.000 KM jasno govori da je cilj rješenja RAK-a sprečavanje daljnjeg razvoja RTRS-a“.

„RTRS neće platiti kaznu jer bi to značilo priznanje podaničkog odnosa prema sarajevskom impotentnom činovničkom poimanju budućnosti ovog društva", stoji, između ostalog, u ovom neuobičajeno bijesnom saopćenju.

RTRS je kažnjena je zato što joj je sjedište u Banjoj Luci, zato što je Javni servis RS-a, zato što ne koristi jezik mržnje. Kažnjavamo se jer ne pripadamo mafijaško-političkim strukturama koje plaćaju sarajevski tajkuni“, navodi se, između ostalog, u saopćenju te medijske kuće i najavljuju još neke mjere koje će naknadno saopćiti.

Dodik: Odluka RAK-a pokušaj omalovažavanja institucija RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije o kažnjavanju Radio-televizije RS zbog uvođenja digitalnog signala neprihvatljiva politika i pokušaj omalovažavanja i potcjenjivanja institucija Srpske.

"Ovo je još jedan pokušaj Sarajeva da disciplinuje Banjaluku i da spriječi ulazak Republike Srpske i BiH u evropske integracije putem novih tehnologija", rekao je Dodik, komentarišući odluku RAK-a da kazni RTRS sa 100.000 KM.

Dodik je najavio da će Vlada RS na jednoj od narednih sjednica razmatrati ovaj problem koji dolazi iz Sarajeva sa namjerom da kontroliše RS.

Majkić: "RS se usudila da bude bolja od BiH
"

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da današnja odluka Regulatorne agencije za komunikacije kažnjava RTRS "jer se usudio da napreduje prema zacrtanom cilju u skladu sa zahtjevima EU i počela da emituje program na digitalnom kanalu".

Ona je napomenula da je RAK institucija koja na čelu ima direktora i Savjet kojima su istekli mandati, odnosno nelegalno rukovodstvo.

"Usudila se Republika Srpska da bude bolja od BiH. To je ocijenio nelegalni organ i odlučio da je sankcioniše. To je potvrda da RS ide ispravnim putem i da u tom smjeru treba nastaviti", istakla je Majkićeva

Udruženje novinara: Kazna previsoka, rješenje u dijalogu

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske (RS) Branislav Božić smatra da je novčana kazna RAK-a začuđujuće visoka i da je jedino rješenje u dijalogu rukovodstva ovog medija, RAK-a, stručnjaka i ostalih uključenih u proces digitalizacije.

"Pod hitno se mora sjesti i vidjeti šta dalje raditi sa digitalizacijom", rekao je Božić za Srnu.

On je naglasio da je očigledno da BiH mnogo kasni u procesu uvođenja digitalizacije, a da je RTRS prva napravila iskorak.

I ako nije bilo konsultacija na tom planu sa RAK-om, smatra on, moglo je sve proći u nekoj vrsti dijaloga, a ne izricanjem kazne koja je izrazito previsoka.

"Neki kažu da je kazna drakonska, a ja misim čak i više od toga, jer je riječ o ogromnom novcu'', naglasio je Božić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije