RS: Usvojena odluka o raspisivanju referenduma

Radiosarajevo.ba
RS: Usvojena odluka o raspisivanju referenduma

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Ovu odluku sinoć je podržalo 66 poslanika, dva poslanika su bila protiv, a sedam je bilo uzdržano. Poslanici PDP-a i Demokratske partije bili su uzdržani, dok je SDP BiH bio protiv.

Poslanici su usvojili set od 29 zaključaka među kojima i zaključak da se Narodna skupština RS ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH, kao i da te pravosudne institucije generišu međunacionalnu mržnju i netrepeljivost.

Narodna skupština RS konstatovala je da su rad Suda i Tužilaštva BiH, selektivan pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, različiti standardi u vođenju postupaka, bili na štetu srpskog naroda i sa jasnom političkom tendencijom stvaranja po Srbe krajnje negativne slike o ratnim dešavanjima u BiH.

Zaključci sa zasjedanja

U zaključcima se navodi da je reforma pravosuđa vođena na pogrešnim osnovama i da nije dala adekvatne rezultate.

Parlament Srpske konstatuje da RS kao strana potpisnica Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma nije postigla sporazum sa Federacijom BiH za prenošenje nadležnosti za Sud i Tužilaštvo BiH na nivo BiH.

U zaključcima se zahtijeva da se izmijeni Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i da se uskladi sa ustavnim poretkom BiH, te da svaki nivo u BiH ima VSTS za pravosuđe na tom nivou.

Narodna skupština traži od Vlade RS uspostavljanje fonda za pružanje pomoći porodicama optuženih za ratne zločine.

Također se konstatuje da su visoki predstavnici u BiH zloupotrijebili ovlaštenja kako bi nametali zakone, te da prema Bonskoj deklaraciji visoki predstavnik ima isključivo ovlaštenja da donosi odluke iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara BiH.

Narodna skupština RS zatražila je "ukidanje međunarodnog protektorata putem ukidanja institucije visokog predstavnika u BiH".

U zaključcima se navodi da Parlamentarna skupština BiH ne može da donosi zakone izvan nadležnosti koje su Ustavom BiH izričito pobrojane kao nadležnosti BiH.

Poslanici PDP-a i Demokratske partije bili su uzdržani, dok je protiv ove odluke bio SDP BiH i potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić, koji je iz SDA.

Dalja procedura

Za dan održavanja referenduma utvređuje se prva sedmica po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke, a referendum se raspisuje na cijeloj teritoriji RS-a.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje referenduma zadužuje se Vlada RS-a, a odluka će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

Treba napomenuti da sve odluke usvojene u Narodnoj skupštini moraju proći i verifikaciju Vijeća naroda RS-a, odnosno klubova konstitutivnih naroda i ostalih koji treba da odluče da li ili ne povređuju vitalne nacionalne interese.



 
       

       

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije