RS nije u BiH, ako ima drugačiji stav od nje

Radiosarajevo.ba
RS nije u BiH, ako ima drugačiji stav od nje

Predstavnici Republike Srpske se nadaju da će njihovi stavovi biti uvaženi u odgovorima Bruxellesu, u sklopu otvorenog strukturalnog dijaloga s Evropskom unijom (EU) o pravosuđu u BiH. 

Danas ističe rok, koji je odredilo Vijeće ministara BiH do kada su predstavnici bh. pravosuđa trebalo da ispune određene upitnike o tom pitanju. 

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić nada se da će naredni sastanak o strukturalnom dijalogu biti do kraja septembra i da bi u tom periodu trebao stići i određeni set kratkoročnih preporuka. 

On je ponovio ranije stavove RS-a o pitanju pravosuđa na nivou BiH. 

“Dugoročni zahtjevi RS-a o tom pitanju su sistemsko restrukturiranje sistema pravosuđa na nivou BiH, kada je riječ o svim institucijama BiH, Ustavnom sudu, Sudu, Tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH”, navodi Radojičić. 

Naglašava da je kratkoročno očekivanje RS-a godišnji izvještaj o progesu BiH u kojem bi EU trebalo da konstatira određene stvari iz oblasti pravosuđa. 

Predsjednik entitetskog parlamenta se nada i da će odgovor koji Vijeće ministara BiH upućuje  Bruxellesu “biti balansiran” i da će uključiti sve stavove iz RS-a, “ne kao izuzetke, jer ne postoji poseban stav BiH, poseban RS-a, pošto FBiH opće nema stav, jer nisu dostavili nikakav odgovor“. 

To bi, tvrdi, značilo da “RS nije u BiH, ako država ima jedan, a entitet drugi stav”. 

Za Radojičića je to “začkoljica i problem” odgovora na upitnik EU, jer se pojavljaju “virtualni odgovori nekoga koga nema mimo dvaju entiteta”. 

Ostaje ipak da se sačeka konačan izvještaj iz BiH Bruxellesu.

Strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) otvorio je komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle prilikom posjete Bosni i Hercegovini, početkom juna ove godine.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije