Kako su revizori radili tokom pandemije: "Iz Pretisa nam nisu dali dokumentaciju"

M. R. S.
Kako su revizori radili tokom pandemije: "Iz Pretisa nam nisu dali dokumentaciju"
Foto: Ured za reviziju / Dževad Nekić

S obzirom na niz ograničenja donesenih radi sprječavanja širenja COVID-19, zanimalo nas je kako je Ured za reviziju institucija u FBiH radio u vanrednim okolnostima i da li je pandemija poremetila kontrolu trošenja javnog novca.

Naime, sve je došlo u vrijeme kada su trebali završiti „češljanje“ brojne dokumentacije federalnih, kantonalnih, općinskih institucija i javnih preduzeća i utvrditi kako su trošili budžete u prošloj godini.

Ured za reviziju je, kako su nam kazali, u skladu s nizom preporuka Vlade FBiH za poslodavce i radnike, omogućio skraćeno radno vrijeme, rad od kuće i korištenje godišnjeg odmora iz 2019. i 2020. godine.

Gledali su i da se prilagode subjektima revizije i da se na njih ne stavlja dodatni teret tokom pandemije. Obustavili su rad na terenu, prilagodili terminski plan revizija, te intenzivirali korištenje online platformi za pristup Glavnoj knjizi Trezora, za internu i eksternu komunikaciju kao i dostavljanje dokumentacije elektronski.

„Uvažili smo činjenicu da su svima prioritet aktivnosti koje su usmjerene na rješavanje trenutne situacije, ali trošenje javnih sredstava mora biti opravdano i u skladu sa osnovnim principima dobrog upravljanja“, istakao je Dževad Nekić, generalni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH, za Radiosarajevo.ba.

Napomenuo je da je vlastima prioritet suzbijanje pandemije, stabiliziranje ekonomije i očuvanje radnih mjesta, ali to ne smije otvoriti put zloupotrebi upravljanju i trošenju javnih sredstava.

„Ukazali smo na to da organi i institucije koje donose odluke i upravljaju javnim sredstvima moraju biti svjesne da svaka odluka sa sobom nosi odgovornost i potrebu za transparentnošću. Donesene odluke i njihova implementacija bit će pod nadzorom nadležnih institucija i javnosti“, naglasio je Nekić.

Pitali smo da li je bilo ili će biti kašnjenja u kontroli institucija, ministarstava, ureda, službi...

„S obzirom na to da smo se maksimalno prilagodili i reorganizovali naše procese, te da je većina subjekata uložila napore da nam dostavi dokumentaciju, do sada nije bilo kašnjenja. Početkom ove sedmice bit će objavljeno 19 izvještaja finansijske revizije budžetskih korisnika Federacije BiH“, najavio je Nekić.

Zanimalo nas je i s kakvim problemima se suočavaju na terenu, te, naročito, kakva je finansijska disciplina kada su u pitanju korisnici federalnog budžeta, koliko je zasad negativnih mišljenja, gdje su najveće zamjerke i propusti.

„Nakon što se izvještaji dostave nadležnim institucijama, učinit ćemo ih javnim, te ćemo tada moći dati konkretnije informacije o upravljanju javnim sredstvima budžetskih korisnika Federacije BiH“, rekao je Nekić.

Ukazao je i da su se suočili s jednim ograničenjem djelokruga revizije.

„Naime, Godišnjim planom revizije za 2019/2020. godinu, planirana je finansijska revizija društva 'Pretis' d.d. Vogošća za 2019. godinu. Međutim, tražena dokumentacija za obavljanje revizije nije dostavljena Uredu, niti je omogućen pristup potrebnoj dokumentaciji, zbog čega smo morali obustaviti ovu reviziju i obavijestiti nadležne organe. Ovo je drugi slučaj da je nam je uskraćeno obavljanje revizije, a da pri tom nadležne institucije nisu preduzele aktivnosti u cilju osiguranja uslova za neometan rad Ureda za reviziju“, upozorio je Nekić.

O prekidu revizije obaviješteni su Parlament FBiH, Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju i Vlada FBiH, koji još uvijek nisu dostavili povratnu informaciju Uredu za reviziju.

Iz Ureda su naveli da se nadležno kantonalno tužilaštvo obaviješteno o uočenim indicijama značajnog kršenja zakona nastalog usljed ograničenja djelokruga revizije, odnosno pristupa dokumentaciji firme, ali su iz tužilaštva odgovorili da ovdje nema obilježja krivičnog djela. Izdati su prekršajni nalozi „Pretisu“ i odgovornoj osobi zbog ograničavanja ovlaštenja Uredu za reviziju za prikupljanje dokumentacije.

Nekić je napomenuo da ni izvještaji iz 2017. i 2018. godine još nisu bili razmatrani na Parlamentu FBiH, te je neophodno da se što prije imenuje Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije