Premijer podržava Džaferovića, opozicija traži smjenu

Radiosarajevo.ba
Premijer podržava Džaferovića, opozicija traži smjenu

Parlamentarna rasprava o situaciji u Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine aktivna je već pola godina, konkretnih zaključaka još uvijek nema, a četiri istražitelja Kantonalnog tužilaštva Sarajevo rade na slučaju „Razvojne banke“.

Poslanici SDP-a, DNZ-a i SBiH-a u današnjoj raspravi o Razvojnoj banci naglašavaju kako ova institucija ne ispunjava svoje ciljeve i ne doprinosi razvoju privrede u Federaciji.

Je li RB doprinijela razvoju privrede?


S obzirom na to da ona po definiciji treba da doprinese razvoju Federacije, nekoliko poslanika iz ovih stranaka zatražilo je da im članovi uprave, koji prisustvuju sjednici, kažu koliko je kreditnog novca do sada Razvojna banka plasirala da bi doprinijela razvoju entitetske privrede, prema kojim kriterijima su krediti davani i koji su njihovi efekti, javlja Fena.

Premijer Mujezinović obratio se poslanicima u toku rasprave i iznio svoj od ranije poznati stav da je poslovanje Razvojne banke uredno te da ima dobre rezultate.

Predsjednik Nadzornog odbora banke Ante Vidaček, koji se obratio poslanicima, tvrdi da preliminarni rezultati poslovanja ove institucije u prošloj godini pokazuju 16,5 miliona KM ukupnog prihoda, a rashoda 14 miliona KM.

Međutim, poslanici opozicionih stranaka i dalje insistiraju na smjeni rukovodstva Banke i promjeni legislative koja definira njeno poslovanje, javlja Fena.

I Mujezinoviću je sve po zakonu

SDP-ovi zaključci, na kojima već pola godine insistira Nermin Nikšić, predsjednik Kluba ove stranke u Federalnom parlamentu, uključuju smjenu direktora Razvojne banke Ramiza Džaferovića, te zahtjev Vladi FBiH da raspusti upravu i Nadzorni odbor, te zaustavi rasipništvo u ovoj instituciji.

Današnjoj sjednici prisustvuje i direktor Džaferović, kao i ostali članovi uprave. Dan prije Skupština Banke, odnosno Vlada FBiH, održala je sjednicu na kojoj verificirala Plana rada za 2009. godinu, iako je već pri kraju januar 2010. Premijer Mujezinović u izjavama prije i poslije sjednice Skupštine negira sve nepravilnosti i nezakonitosti u radu ove Banke, te najavio skoro usvajanje Plana za 2010. godinu i jačanje kapaciteta Razvojne banke.

Komentirajući optužbe zbog sukoba interese Džaferovića, te davanje kredita nerazvojnim projektima, premijer Mujezinović izjavio je „da je sve ono što se medijski špekulira, to je po zakonima, a da li je dobro i moralno, svako o tome može dati svoj sud.“

Nekoliko dana prije održavanja sjednice Skupštine, premijer je u intervjuu „Dnevnom avazu“ branio Džaferovića i pozitivno ocijenio dosadašnji rad Razvojne banke.

„O zahtjevu za smjenu Džaferovića ne mislim ništa. Ako imamo dobre rezultate, zašto onda nešto mijenjati? Očito je da nekome nešto drugo treba, a ne dobar rezultat banke“, rekao je Mujezinović komentirajući inicijativu SDP-a i za utorak najavljenu sjednicu.

Sudeći prema Mujezinovićevim izjavama, koji je prije zasjedanja u premijersku stolicu bio savjetnik Ramiza Džaferovića u Razvojnoj banci, teško da će doći smjene Džaferovića i ispunjavanja ostalih zahtjeva SDP-a.

Istraga slučaja „Razvojna banka“ u toku

Razvojnu banku, predvođenu Džaferovićem, koji je kadar SDA, mjesecima potresaju skandali i sukobi. Najprije je otkriveno da Džaferoviću, po osnovu plate i drugih naknada, Banka mjesečno isplati oko 13.000 konvertibilnih maraka, što je 16 puta veći iznos od prosječne neto plate u Federaciji.

Potom su mediji konstantno izvještavali o tome da je Džaferović istovremeno i direktor Banke i vlasnik revizorske kuće, pri čemu većini klijenata koji od Banke dobivaju kredite, prethodno reviziju radi upravo Džaferovićeva revizorska kuća. To je ponukalo i Finansijsku policiju da istraži poslovanje Razvojne banke, pri čemu je policajcima trebalo nekoliko sedmica da uđu u prostorije Banke.

Finansijska policija, na čelu sa Zuferom Derviševićem, sačinila je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, što nije uključivalo samo odnos Džaferovićeve revizorske kuće i Banke, nego i davanje velikih kredita projektima koji nisu razvojni, nego građevinski, kakav je naprimjer i „Twist Tower“ Fahrudina Radončića, vlasnika „Avaza“ i predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH.

Glavna kantonalna tužiteljica Nives Kanevčev potvrdila je da je u toku istraga slučaja „Razvojna banka“, na kojem rade četiri tužitelja, a u istragu su uključeni deseci osoba, što je sve popraćeno sa dva obimna izvještaja Finansijske policije.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije