Premijer Novalić objasnio: Kako će se novac građana FBiH trošiti 2017. godine

Fena
Premijer Novalić objasnio: Kako će se novac građana FBiH trošiti 2017. godine
Foto: Fena / Fadil Novalić
Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je danas Nacrt budžeta FBiH za narednu godinu, zajedno sa pratećim aktom o izvršenju budžeta. No, prije tog u obrazloženju premijera Novalića mogli smo saznati gdje i kako će novac biti utrošen.

Iako je Vlada FBiH predložila da se budžet usvoji po hitnoj proceduri, poslanici u Domu naroda odlučili su da ga vrate u nacrt, a takav proceduralni postupak označen je kao dobar potez jer daje više prostora za korekcije.

Navedeno je da budžet FBiH za 2017. godinu, na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, iznosi 2.747.628.075 KM, što znači da ćemo imati 148,8 miliona KM ili šest posto više nego ove godine, a prilikom današnje sjednice federalni premijer Fadil Novalić objasnio je kako će se odvijati izvršenje budžeta.

"Zadužujemo se 762,6 miliona KM da bismo otplatili dug u iznosu glavnice od 1.140,7 miliona KM na šta dodajemo kamatu u iznosu od 148,4 miliona KM što ukupno iznosi 1.289,1 miliona KM. Kada to uporedimo s primicima od finansijske imovine i zaduženjem dobijemo razliku od 526,5 miliona KM, što znači ukoliko se budžet izvrši kako je planiran Federacija će smanjiti javni dug za 526,5 miliona KM", kazao je Novalić.

Navedeno je i da primici u ovom budžetu obuhvataju primitke od prodaje finansijske imovine u iznosu od 120.000.000 KM, što znači da će FBiH prodati potraživanja iz određenih javnih preduzeća i to komercijalnim bankama uz određeni diskont.

Ukupni prihodi od poreza projicirani su na 1.571 miliona KM i u odnosu na prethodnu godinu veći su za 130,4 miliona KM ili 9,1 posto. Neporezni prihodi su 414 miliona KM, što je za 32,2 miliona KM manje u odnosu na 2016. godinu. Tekuća rezerva iznosi 5.155.000 KM, a plaće, naknade troškova zaposlenih i doprinosi planirani su u ukupnom iznosu od 233 miliona KM.

"Broj zaposlenih planiran u Nacrtu iznosi 7.210 i manji je za 150 u odnosu na ovu godinu", kaže Novalić.

Izdaci za materijal, sitni inventar i usluge planirani su u iznosu od 91,4 milion KM, što je za 0,4 miliona KM manje u odnosu na prošlogodišnji budžet. Tekući transferi i drugi tekući rashodi iznose 1.034,1 milion KM odnosno smanjeni su za 39,3 miliona KM u odnosu na 2016. godinu.

"Na ime Zakona o uvezivanju nedostajućeg radnog staža planirano je 26 miliona KM i namjerava se finansirati sredstvima od privatizacije, koja će biti locirana na escrow računu u okviru Jedinstvenog računa trezora budžeta FBiH", istakao je Novalić.

Pet miliona KM namijenjeno je za kapitalna ulaganja i razvoj namjenske industrije, a uvećava se transfer za Zavod PIO/MIO i iznosi 254 miliona KM. To će, tvrdi federalni premijer, povećati likvidnost Zavoda.

Novina u budžetu za 2017. u odnosu na 2016. godinu je stavka od 30 milijuna KM na ime subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja.

Kapitalni transferi od 26 miliona KM, naglasio je, veći su za 9,6 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet, kao i izdaci za kamate od 148,4 KM (povećanje za 25,1 KM).

Izdaci za nabavku stalnih sredstava su planirani u iznosu od 38 miliona KM.

"Najznačajniji u ovoj grupi rashoda su smještaj institucija Vlade FBiH u Sarajevu (nabavka građevina)  u iznosu od 12,1 miliona KM, i Mostaru (rekonstrukcija i investiciono održavanje)  8,4 miliona KM", rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Poručio je da se Vlada opredijelila za nastavak saradnje s MMF-om, te nastavlja ispunjenje mjera definiranih Dopunskim pismom namjere, a sve u okviru proširenog aranžamana s MMF-om.

U Nacrtu zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2017. godinu, koji su također usvojili delegati, utvrđeni su prioriteti u njegovom izvršavanju, te su na prvom mjestu otplate kamata, vanjskog i unutarnjeg duga.

Zatim slijede transfer za braniteljske invalidnine, druga braniteljska davanja i invalidnine za neratne invalide i civilne žrtve rata, zatim plaće i naknade troškova zaposlenih, te transferi za poljoprivredu i razvojne projekte, za raseljene i izbjegle osobe, i tekući transferi kantonima i nižim razinama vlasti, javnim poduzećima i kapitalne investicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije