Poštovanje spolova u udžbenicima

Radiosarajevo.ba
Poštovanje spolova u udžbenicima

"Obrazovanje i ravnopravnost spolova - analiza zastupljenosti problematike ravnopravnosti spolova u udžbenicima" tema je javne rasprave koja je u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH počela danas u Sarajevu, prenosi Fena.

Učesnici će razmatrati primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, analizirati uzroke i probleme u njegovoj primjeni i razmotriti mjere koje je potrebno poduzeti na poboljšanju stanja u toj oblasti.

Poseban će akcent biti stavljen na pitanje poštovanja problematike ravnopravnosti spolova u sadržaju školskih udžbenika.

O ovoj temi danas će, pored predstavnika Komisije i Agencije kao organizatora skupa, razgovarati i predstavnici entitetskih komisija za ravnopravnost spolova i gender centara, agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, pedagoških zavoda, nevladinih organizacija te međunarodnih institucija u BiH.

Kako se prikazuju dječaci, a kako djevojčice

Predsjedavajući parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova Vinko Zorić ocijenio je predstavnicima medija da je ravnopravnost spolova u udžbenicima zastupljena jako malo. On naglašava da se tu govori o njihovom sadržaju, posebno u udžbenicima za osnovne škole.

"Potrebno je utvrditi, naprimjer, koliko se puta u određenim tekstovima spominju dječaci, a koliko djevojčice, šta se pokazuje kao interes prema jednom spolu, a šta prema drugom, zatim kako se tretiraju zanimanja. Također, jezik treba biti prilagođen za oba spola", dodao je on.

Komentirajući Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, Zorić je potcrtao da se on primjenjuje u svim institucijama gdje je to moguće. Istaknuo je namjeru Komisije kojom predsjedava da sve zakone prilagodi principu ravnopravnosti spolova.

Kao primjer navodi pokušaj Komisije da izmijeni Izborni zakon BiH s ciljem da se uravnoteži zastupljenost spolova, posebno žena, u zakonodavnim tijelima svih razina vlasti. On navodi da bi se time sadašnjih 10-ak posto zastupljenosti manjinskog spola u tim tijelima povećao na 30 do 34 posto. Međutim, ta inicijativa u državnom parlamentu nije prošla.

Zaključci s današnjeg skupa bit će proslijeđeni putem Agencije na Vijeće ministara BiH da bi se inicirale konkretne promjene u toj oblasti, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije