Pokrenuta istraga o slučajevima nasilja i korupcije u ZDK porodilištima

2
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta istraga o slučajevima nasilja i korupcije u ZDK porodilištima
Foto: Pexels / Ilustracija

Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača su izašli su sa saopštenjem u kome se navodi da su tužioci Zeničko-dobojskog kantona pokrenuli istragu o slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima.

"Kao odgovor na dokaze o raširenoj praksi podmićivanja i zlostavljanja u porodilištima, tužioci Zeničko-dobojskog kantona istražuju zlostavljanje majki i trudnica u bolnicama, saznaje Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača.

Ovi dokazi uključuju video zapise i iskaze iz prve ruke desetina žena koje su tokom porođaja ostavljene da vrište u agoniji, od strane ljekara koji su odbijali da im pruže zdravstvenu skrb ukoliko ne daju mito. Neke žene su rekle da su bile zlostavljane i maltretirane uprkos tome što su dale mito.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Promoviran dokumentarni film "Nevidljiva": Nasilje na porodu ne smije ostati iza vrata porodilišta

Promoviran dokumentarni film "Nevidljiva": Nasilje na porodu ne smije ostati iza vrata porodilišta

Dokaze je prikupilo Udruženje Baby Steps, neprofitna organizacija iz Sarajeva koja radi na zaštiti prava roditelja i djece. Korupcija, zlostavljanje i maltretiranje u porodilištima je nadaleko poznat problem u Bosni i Hercegovini koji su bolnice dopuštale, a državni zvaničnici ga ignorisali decenijama.

'Ovakvo užasno zlostavljanje žena koje su u najranjivijim trenucima svog života mora prestati odmah. Ovi sadistički 'ljekari' moraju odmah biti procesuirani i oduzeta im ljekarska licenca', rekao je Mark Worth, izvršni direktor Whistleblowing International i Evropskog centra za prava zviždača, u Hagu.

Ovo su neka od svjedočanstava iz prve ruke žena koje su dale izjave Udruženju Baby Steps:

'Čula sam od poznanica da ko se želi poroditi bez mučenja da mora da nađe sebi doktoricu i plati je'.

'Novac sam ja lično dala ljekaru, 500 KM, uzeo je kovertu. I vjerujte – uz 'štelu' jedva sam preživjela.'

'Počela sam ostajati bez daha. Rezali su me i šili bez anestezije, uz zlobne primitivne komentare i trajno mi oštetili kralježnicu. Nikad više u tu klaonicu'.

Zbog traumatičnog iskustva, Sarajka se odlučila na porođaj kod kuće

Zbog traumatičnog iskustva, Sarajka se odlučila na porođaj kod kuće

Polovina žena koje je intervjuisalo Udruženje Baby Steps su rekle da su dale novac ili poklon prije ili poslije poroda.

Jedna trećina žena je rekla da se to odvilo u tajnosti, što omogućava ljekarima i medicinskim sestrama da negiraju da je došlo do korupcije.

Prosječno mito je 140 KM. To znači da se podmićivanje u porodilištima širom zemlje procjenjuje na 2 miliona KM godišnje", navodi se u saopćenju.

Izvještaj Udruženja Baby Steps koji detaljno govori o korupciji i zlostavljanju – “Borba protiv korupcije u porodilištima” – dostupan je na OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije