Promoviran dokumentarni film "Nevidljiva": Nasilje na porodu ne smije ostati iza vrata porodilišta

0
Fena
Promoviran dokumentarni film "Nevidljiva": Nasilje na porodu ne smije ostati iza vrata porodilišta
Foto: Teen Vogue / Promoviran dokumentarni film "Nevidljiva"

Udruženja "Baby Steps" iz Sarajeva i "Oštra nula" iz Banja Luke danas su organizirala promociju slovačkog dokumentarnog filma "Nevidljiva".

Dokumentac traga za razlozima lošeg odnosa zdravstvenog sistema prema ženama, te pokušava nevidljiva iskustva učiniti vidljivima, te je naglašeno da "samo ako vidimo ono što se zaista događa tim ženama moći ćemo stvoriti prostor za dijalog i promjene".

Promovirana knjiga "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini" Zlatana Hrnčića

Promovirana knjiga "Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini" Zlatana Hrnčića

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Legendarni Bogdan Tanjević: Kad ti Emerik Blum drži leđa, možeš biti prvak Evrope

Dokumentarni film "Nevidljiva" prikazuje nevidljivu stvarnost žena koje su okolina i/ili zdravstveni radnici uvjeravali da je najbolje da svoja iskustva što prije zaborave i da o njima šute i otvara za neophodan dijalog u našem društvu, ali i u svijetu.

Nakon filma otvorena je i panel diskusija u kojoj se ističe važnost omogućavanja prava na siguran porođaj.

Predsjednica udruženja "Baby Steps" Amila Tatrević govorila je o važnosti trenutka u kojem se govori o nasilju, jer je posljednji izvještaj Evropske komisije o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji jasno naveo da BiH mora na svom putu pristupanja EU poboljšati uvjete u porodilištima i zabraniti akušersko nasilje.


"Dakle, uvjeti u našim porodilištima su dio izvještaja Evropske komisije i to mora biti alarm za sve institucije i vladajuće strukture u ovoj državi da se stvari moraju početi mijenjati odmah", kazala je Tatarević.

Udruženja su istakla spremnost na rad, saradnju sa institucijama, davanje podrške porodiljama i traženje rješenja u cilju smanjenja stope korupcije u porodilištima, poboljšanje uvjeta ali i sprječavanja svakog oblika akušerskog nasilja.

Predsjednica Udruženja "Oštra nula" iz Banje Luke Milica Pralica je istakla da su se žene same počele javljati "jer su prepoznale nekoga ko je spreman da govori i da se bori umjesto njih".

"Ovogodišnji osmomartovski marš je bio posvećen nasilju u porodilištu, i ne samo nasilju nego svemu što žene tamo doživljavaju - od loših uvjeta, nedostatka osoblja, loših obroka, do vrijeđanja, omalovažavanja trudnica, pa do većih problema koji imaju veze sa korupcijom i brojnim traumama koje su žene doživjele nažalost u svakom dijelu ove države i dosta je! i moramo učiniti sve što možemo da nove generacije koje tek treba da uđu u porodilište i rađaju budu zaštićene", istakla je Pralica.

Poručeno je sa skupa da se prikazivanjem filma i dijeljenjem iskustava svake od nas otvaraju vrata brojnim dilemama koje ne smiju ostati nevidljive, saopćeno je iz Udruženja "Baby steps".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije