Počelo suđenje Mladiću: 'Slavina terora u Sarajevu'

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje Mladiću: 'Slavina terora u Sarajevu'

Jutros u 9 sati, u sudnici broj 1 Haaškog tribunala počelo je suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Ispred Tribunala su okupljene srebreničke majke.

410 svjedoka dokazivat će optužbe protiv Mladića
U Srebrenici nema prijenosa suđenja
Sjećanje na zločin u ulici Velešići broj 80

Ratko Mladić u sudnicu je došao obučen u sivo odijelo, a na početku je predsjedavajući sudija Alphons Orie izjavio da Mladićeva odbrana neće iznositi svoju uvodnu riječ. To će ostaviti za početak dokaznog postupka. Uvodnu riječ, nakon Orieja, dalo je Tužilaštvo.

20.000 naoružanih Srba u Sarajevu

Prikazavši etnički iscrtane mape Bosne i Hercegovine Momčila Krajišnika, govor Radovana Karadžića iz Skupštine BiH, tužilacDermot Groome opisao je zločinački cilj generala Mladića da etnički očisti BiH i stvori državu Srba. Groome je podsjetio kako je Mladić na početku krize u Jugoslaviji bio prvi čovjek 9. Korpusa JNA, stacioniran u Kninu, hrvatskom gradu u kojem je zabilježeno prvo etničko čišćenje ovog perioda.


Grafit u Kninu

Suština sukoba, zaključio je Groome, bila je silom stvoriti zajednicu Srba, koji su prvi proglasili autonomne regije i počeli sa etničkim čišćenjem zemlje koju su naumili proglasiti srpskom.

„Radovan Karadžić i rukovodstvo bosanskih Srba stvorili su opasnu situaciju u kojoj se nacionalno uništenje muslimanskog i hrvatskog stanovništva doveli u vezu sa opstankom srpskog naroda.“

Groome je podsjetio i kako je Karadžić, tri dana prije poznatog skupštinskog govora o nestanku muslimanskog naroda, svom prijatelju Gojku Đoku kazao: „Oni ne shvataju da će biti krvoproliće i da će muslimanski narod biti uništen. Četiristo hiljada naoružanih Srba, od toga je 20.000 u Sarajevu koje će postati kotao u kojem će život izgubiti 300.000 muslimana.“

Također, Amerikanac koji predstavlja Haško tužilaštvo naglasio je i kako je sve izvedeno pod pokroviteljstvom menadžera Slobodana Miloševića; u proces je uveo dokaze koji jasno prikazuju kako je Mladić već na početku rata znao šta će se dešavati.

„Sarajevo je bilo slavina terora, slavina koja se mogla otvoriti i zatvoriti po želji. Zapamtite ovo, jer je ovo dobar opis načina na koji su Mladić i drugi terorisali Sarajevo“, poručio je Groome

Ulazak Arkanovih tigrova u Bijeljinu, u noći s 31. marta na 1. april, pogubljenje mladića u Trnovu od strane 'Škorpiona', veliko granatiranje Sarajeva po Mladićevom naređenju, opsada glavnog grada BiH... Taksativno je Groome podsjetio na zločine Vojske RS-a i JNA, za koju je Mladić smatrao da treba štititi Srbe više nego druge nacije. Ti zločini trebali bi podržati tezu Tužilaštva koje želi dokazati da se genocid dogodio diljem zemlje, ne samo u Srebrenici.

„Do 1995, Srbi su se itekako uvježbali u ubijanju.“

Aplauzi i gestikulacije


Mladić je danas potvrdio i raniju izjavu Geert-Jana Knoopsa, holandskog profesora prava, koji je optuženog ocijenio “tipičnim generalom, što se vidi po njegovom ponašanju u sudnici”.


Naime, i danas je aplaudirao te gestikulirao nakon određenih tvrdnji tužioca Groomea, a mediji javljaju da se povremeno osmjehuje publici u kojoj su novinari i predstavnici udruženja žrtava iz BiH. Navodno je napravio i pokret ruke preko vrata kojim je dodatno isprovocirao prisutne preživjele.

Čak je i Orie upozorio da će, nastavi li se nepristojna komunikacija između optuženog i publike, prekriti zastorima staklo koje dijeli publiku i sudnicu.


Dermot Groome

Inače, optužnica Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština – u Bratuncu, Ključu, Foči, Sanskom Mostu, Vlasenici, Zvorniku i Prijedoru, potom za terorisanje Sarajeva, za deportacije, istrijebljenja i nehumana postupanja, kao i za uzimanje UNPROFOR-ovih vojnika za taoce. Izvođenje dokaza Tužilaštva zakazano je za 29. maj, kada počinje i saslušavanje svjedoka.

Nakon što se skrivao 16 godina, Mladić je uhapšen u Srbiji, u maju 2011.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije