Tri četvrtine građana priželjkuje lockdown u Kantonu Sarajevo

17
Radiosarajevo.ba
Tri četvrtine građana priželjkuje lockdown u Kantonu Sarajevo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo uistinu nije dobra, iz dana u dan evidentan je porast broja novozaraženih.

Zbog pogoršane situacije Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom odlučila se za djelomični vikend lockdown, koji je trajao u period od petka 12. marta od 20 sati do ponedjeljka 15. marta do 7 sati.

Kakvi su stavovi građana nakon vikend-lockdowna? 

Portal Radiosarajevo.ba je u ponedjeljak 15.03. u prijepodnevnim satima objavio anketu s pitanjem građanima o potrebi uvođenja lockdowna. 

Nakon 24 sata prikupljeno je 3223 odgovora. Od njih, samo oko jedne četvrtine ne idu u prilog lockdownu, a čak tri četvrtine građana smatra da je zatvaranje najpotrebnije.

Na pitanje "Treba li uvesti lockdown u Kantonu Sarajevo", glasali ste ovako:  Rezultat je slijedeći:

  • U potpunosti, uključujući i ograničenje kretanja : 1835 glasova (57%)
  • Ne treba uvoditi lockdown, dovoljne su postojeće mjere : 795 glasova (24,6%)
  • Zatvoriti privredne subjekte, ostaviti mogućnosti kretanja u dnevnim satima: 593 glasova (18,4%)

Anketa - undefined

Podsjetimo, skupština KS održala je jučer hitnu sjednicu na kojoj se razmatrala trenutna epidemiološka situacija i naredni koraci.

“Sarajevo je najveće žarište trenutno u Europi. Ne želim da postanemo novi Bergamo i učinit ćemo sve da tako ne bude", kazao je Edin Forto, premijer KS.

On je podvukao da je situacija u Kantonu Sarajevo krajnje ozbiljna i da očekuje podršku od Skupštine KS.

"Dva aspekta su bitna - jedan zdravstveni, drugi ekonomski. Od Skupštine očekujem da nam daju podršku, kako bismo mogli adekvatno reagirati u slučaju pooštravanja trenutnih mjera", dodao je Forto.

Da situacija jeste haotična potvrdio je i prof. dr. Gavrankapetanović koji smatra da ne treba dodatno širiti paniku među građanima.

„Pacijenti ne treba da idu u dvorane niti da ih plašimo s tim, nema potrebe. Lakši pacijenti treba da idu kući. Trebamo iskoristiti kapacitete koje imamo na KCUS-u i u Općoj bolnici. Bojim se da upućivanje pacijenata u neke dvorane može izazvati katastrofalne posljedice. Važan je medicinski kadar, posebno medicinske sestre koje su stalno uz pacijente", poručio je Gavrankapetanović.

Jutrošnji bilten s KCUS-a pokazuje alarmantnost situacije.

Tokom prethodne noći u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu obrađeno je 168 PCR testova od kojih je 155 pozitivnih, i svi su iz Kantona Sarajevo.

Zbog velikog priliva pacijenata Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je prenamijenjeno za hospitalizaciju i prihvat Covid pacijenata, a tokom dana će biti ispoštovana jučerašnja naredba Skupštine Kantona Sarajevo, koja se odnosi na proširenje kapaciteta za COVID pacijente za 70 kreveta.

S druge strane vakcina još uvijek nema, a broj novozaraženih raste. Vlada Federacije BiH je jučer u poslijepodnevnim satima održala hitnu telefonsku sjednicu, gdje je tema bila nabavka vakcina. No cijeli proces oko vakcina, dobavljača i konačne isporuke je na čekanju.

Za sada, čini se da je jedini logičan potez uvesti totalni lockdown.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije