'Ovdje i pederi imaju više prava od muslimana'

Radiosarajevo.ba
'Ovdje i pederi imaju više prava od muslimana'

U Sudu Bosne i Hercegovine danas (15. juna) je počeo glavni pretres na suđenju Mevlidu Jašareviću za napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, počinjen 28. oktobra 2011. Na optuženičkoj klupi s Jašarevićem su se našli i Emrah Fojnica te Munib Ahmetspahić.

Počinje suđenje Mevlidu Jašareviću

Optuženi su na Perićevo pitanje 'zašto neće da ustanu Sudu i time iskažu poštovanje državnoj instituciji', odnosno državi, odgovorili da sud radi po zakonima koje su osmislili ljudi, a muslimani su dužni poštovati Alahove zakone

Nedugo nakon početka ročišta, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić udaljio ih je iz sudnice jer nisu htjeli da ustanu članovima Vijeća kad su oni ulazili. Jašarević i Fojnica su imali kape na glavama, za šta ih je Perić opomenuo; nakon pauze, proglašene po upozorenju da mogu biti udaljeni, vraćeni su u sudnicu, gologlavi, ali ni tada nisu htjeli ustati članovima Vijeća.

Kako je javila agencija Fena, Jašarević je prigovorio da ne mora "ritualno ustajati", na šta mu je sudija Perić kazao da ovdje nije riječ o ritualnoj već o zakonskoj obavezi.

'I pederi imaju više prava'
Jašarević je prigovorio da se ljudska prava muslimana zaboravljaju u Evropi kad  je u pitanju nošenje nikaba

Po Perićevoj konačnoj odluci da budu udaljeni, što nije u njihovom interesu, kako je kazao, Jašarević je, dok su ga izvodili  poluglasno rekao: "Da sam znao, ne bih ni kapicu skinuo". Fojnica je tada doviknuo: "To je samo zato što smo muslimani", a prethodno je tvrdio da "i pederi imaju više prava u ovoj državi nego muslimani"

Kape na glavama su Jašarević i Fojnica objasnili vjerskim razlozima, a sudija je kazao da to nije uobičajeno u sudnici i da se kosi s  kodeksom jer se kape, kao i sve oznake vjerske i nacionalne pripadnosti, isključuju u ovakvim prilikama pošto se mora poštovati multikulturalnost zajednice.

Tužilac Dubravko Čampara je u odsustvu optuženika pročitao optužnicu prema kojoj su odgovorni za terorističko organizovanje, a sam akt napada na Ambasadu SAD u Sarajevu ocijenjen je kao terorizam, dobro organiziran i isplaniran. Čampara je svu trojicu označio kao pripadnike terorističke grupe nastale u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Kritičnog dana u 15.30 sati (28. Oktobra 2011.) Jašarević je ispalio 105 metaka kalibra 7,62 milimetra, ranio jednog pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, prijetio osoblju Ambasade i građanima, nakon čega je uhapšen, rekao je tužilac.

Ahmetspahić je po povratku u Gornju Maoču iz Sarajeva i po saznanju za ishod Jašarevićevog  napada, uništavao dokaze i bacio u šumu oružje koje je on imao, ali je pronađeno, dodao je tužilac.

Tužilac je najavio izvođenje 26 svjedoka, 13 vještaka te stotinjak materijalnih dokaza među kojima su TV snimci Jašarevićevog napada, kao i videosnimak njegove oporuke u kojoj, kako je kazao Čampara, on prijeti po uzoru na pripadnike Al-Qaide.

Žaljenje zbog ranjavanja policajca

Dupovac je izrazio žaljenje zbog Jašarevićevog  ranjavanja jednog od pripadnika Koordinacije policijskih tijela u blizini Ambasade, dodavši da je to bila posljedica rikošeta metka a ne namjere njegovog klijenta.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac tvrdi da će dokazati da se ponašanje njegovog klijenta ne može dovesti u vezu s planiranim terorističkim napadom već sa "spontanim djelovanjem" a za videosnimak njegove oporuke, da nema veze sa sličnošću nastupa pripadnika Al-Qaide. Branioci drugih optuženika također tvrde da njihovi klijenti nisu teroristi te da nisu znali za Jašarevićeve namjere po dolasku u Sarajevo iz Gornje Maoče kad će uslijediti pucnji na Ambasadu.

Nastavak suđenja je 3. jula, objavila je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije