Osamnaest godina od rušenja Starog mosta

Radiosarajevo.ba
Osamnaest godina od rušenja Starog mosta


Mostar nakon rušenja Starog mosta

Devetog novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru, jedan od najljepših i najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Za rušenje Starog mosta optužene su snage HVO-a, koje su tada bile u ratnom sukobu s Armijom RBiH. Rušenje Starog mosta stavlja na teret tadašnjem generalu HVO-a Slobodanu Praljku kojem se za ovaj varvarski čin sudi u Haagu.

Početkom novembra 1993. godine na Stari most ispaljeno nekoliko desetina granata, a dan kasnije je i srušen.


Stari most u Mostaru prije rušenja

Most je izgrađen po nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557 - 1566 godine. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha od sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most. Umjesto Hajrudina, izvodač gradnje mosta je bio Mehmed Karađoz.

Stari most visok je nešto više od 20 metara i ima izražen luk širok 4 metra i dug skoro 29 metara. S oba kraja završava s jednim odbrambenim tornjem, koji se zajedno nazivaju "mostari", što znači carinici na mostu, a po njima je grad i dobio ime.

U izgradnji mosta korišteno je preko 450 blokova  napravljenih od tenelija kamena.


Obnovljeni Stari most u Mostaru

Obnova Starog mosta trajala je nekoliko godina a konačno je obnovljen u novembru 2004. godine, jedanaest godina nakon rušenja. Najveći donatori za rekonstrukciju Starog mosta bile su vlade Turske i Italije. Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije