Nove mjere u gradu u BiH: Zabranili svadbe i privatne zabave, trening za djecu

0
Radiosarajevo.ba
Nove mjere u gradu u BiH: Zabranili svadbe i privatne zabave, trening za djecu
Foto: Vlada BPK / Sjednica

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde u stalnom zasjedanju razmatrao je trenutnu epidemiološku situaciju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S ciljem smanjivanja rasta oboljelih od koronavirusa, Krizni štab je na jučerašnjem sastanku donio nove naredbe kojim je zabranio organizovanje svih privatnih i javnih proslava, kao i sva javna okupljanja sa više od 30 osoba u zatvorenom i 50 osoba na otvorenom prostoru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, naređeno je svima koji planiraju bilo kakvo javno okupljanje da se za saglasnost pismeno obrate Kriznom štabu Ministarstva zdravstva i to pet dana prije planiranog održavanja javnog skupa.

Jedna od naredbi je zabrana svih vrsta treniranja i organizovanja trenažnih procesa za djecu do 15 godina.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da u skladu za Zakonom o zaraznim bolestima, epidemiološkim izvještajima i donesenim rješenjima, zabrani svaku vrstu kretanja za osobe koje su zaražene, kao i osobe koje se nalaze u izolaciji.

Prema izvještaju predstavnika Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goraže i ministra Armana Bešlije, nastava u školama se održava redovno i u skladu sa nastavnim planovima i programima, odnosno modelima A, B, C.

Reaguje se na vrijeme i online nastava se održava samo tamo gdje to zahtijeva trenutna epidemiološka situacija.

Dostavili su izvještaje koji su traženi od njih i traže mišljenje stručnih timova, kao i to da se održi zajednički sastanak sa predstavnicima svih osnovnih i srednjih škola na području BPK-a i Zavoda za javno zdravstvo na kojem će se razmotriti dalji proces odvijanja nastave.

Prema izvještaju direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo, situacija je alarmantna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije